hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Túl sokan szorulnak azonnali dialízisre

A Vese Világnap - amelyről csütörtökön emlékeznek meg – célja, hogy csökkentsük a vesebetegségek gyakoriságát – írja a Fresenius Medical Care közleménye.

A Vese Világnap Magyarországon a Nemzeti Vese Program égisze alatt kerül megrendezésre. A Nemzeti Vese Programot 2011 tavaszán a szakminisztérium erkölcsi támogatásával a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete – mely magában foglalja a három nagy dialízis szolgáltatót, a B. Braun Avitum, a Diaverum és a Fresenius Medical Care cégeket -, a Magyar Nefrológiai Társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság és a vese- és transzplantált betegek civil szervezetei hívták életre.

A Fresenius Medical Care 23 dialízis központot üzemeltet országszerte, melyek különböző programokkal készülnek a Vese Világnapjára. Ez akalomból a Nemzeti Vese Program is több sajtótájékoztatóval egybekötött figyelemfelhívó rendezvénnyel készül, melyekről részleteket a www.vesebetegseg.hu oldalon olvashatnak.

A nap főszereplőinek, a veséknek elsődleges feladata a testfolyadékok egyensúlyban tartása, anyagcseretermékeket és ásványi anyagokat kiszűrése a vérből, s kiürítésük a vizelettel. Emellett részt vesznek a vérnyomás szabályozásában, a vörösvérsejtek képzésében és az egészséges csontozat megőrzésében is.

A veseműködés rendellenességeinek korai azonosítása lehetővé teszi, hogy a beteg azelőtt kezelésben részesüljön még mielőtt megtörténik a vesekárosodás. A vesék betegségei kialakulhatnak gyorsan is, de gyakran alattomosan fejlődnek ki úgy, hogy mire a tünetek is megjelennek, addigra a betegnek már visszafordíthatatlan veseelégtelensége van, ami vesepótló kezelést (dialízist), illetve veseátültetést tehet szükségessé.

Ma Magyarországon nagyon magas az utcáról bekerülve azonnal dialízis kezelésre szoruló betegek száma, mert a betegek maguk sem tudják, hogy az évek óta fennálló, szerteágazó panaszaik mögött veséjük elégtelen muködése áll.

Az idei Vese Világnap központi témája az akut vesekárosodás megelőzése. Az ép vesét is károsíthatja a kiszáradás (csökkent folyadékfogyasztás, hányás, hasmenés, lázas állapot, nagymértékű izzadás). Az idősek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból. További tényező egyes gyógyszerek nem ellenőrzött alkalmazása. Sokszor egy már meglévő, fel nem ismert vesebetegséget ront tovább egy rárakódó, második betegség. A fentieken túl számos egyéb kór is vezethet krónikus vesebetegséghez. Napjainkban a vesebetegség legáltalánosabb oka, különösen idős betegeknél az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség, ami szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására is hajlamosít. További okok a gyulladásos betegségek, fertőzések, a vese és a húgyutak elzáródása, valamint olyan öröklődő elváltozások, mint pl. a policisztás vesebetegség.

A rutin vizelet-, vér- és vérnyomás-vizsgálat azonosítani tudja a vesebetegség nagyon korai jeleit. A korai felismerés és kezelés nem csak lelassíthatja, vagy megállíthatja a veseműködés további romlását, a végstádiumú vesebetegség kialakulását, de jelentősen csökkenti a társuló szív-, és érrendszeri szövődmények előfordulását, ami világszerte a korai halál leggyakoribb oka.

Amennyiben a végállapotú veseelégtelenség bekövetkezett, a betegek életét a vesepótló kezelés biztosítja. Ez lehet művi vértisztítás (művese kezelés, illetve hasűri dialízis), az arra alkalmas betegek részére pedig az ideális megoldást mind egészségügyi, mind a mindennapi életbe való visszailleszkedés szempontjából a veseátültetés jelenti.

Sok átültetett vese halott emberektől származik, néhány pedig élő donortól, legtöbbször az átültetésre váró rokonától. Szakmai szempontból az élődonoros transzplantáció számít az ideálisnak, mivel az eredmények ilyen esetben a legjobbak. A módszer Magyarországon is terjedőben van, az utóbbi két évben évente már mintegy félszáz ilyen beavatkozást végeztek. További információk a http://www.nephrocare.hu és a http://www.vesebetegseg.hu honlapon olvashatók – írja a Fresenius közleménye.

(forrás: Fresenius Medical Care)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés