2022. január. 20., csütörtök - Fábián, Sebestyén.
hirdetés
hirdetés

Maratont futnak a vesetranszplantáltak

A Nemzeti Vese Program következő állomásaként vesetranszplantáltak is indulnak a 42 kilométeres maratoni futásban a budapesti Városligetben vasárnap.

A 27. Spar Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál Ekiden váltójában a negyedik futó 4,5 kilométeren Jung Ágnes kétszeres vesetranszplantált lesz, aki egyben a csapat kapitánya és edzője is. Tervek szerint elsőként Vecsernyán László kétszeres vesetranszplantált 11,4 kilométert, másodikként Mezei Gergő debreceni egyetemista vesetranszplantált 11,8 kilométert, Gelencsér Róbert vendéglátós vesetranszplantált harmadikként pedig 5,1 kilométert tesz meg. A váltó ötödik futója 9,4 kilométeren Zilaj Csaba autóbuszvezető csontvelő átültetett lesz.

A részvétellel azt szeretnék elérni, hogy minél többen beszéljenek a vese működéséről, és tegyék át a hangsúlyt az életmódváltásra, a megelőzésre. Emellett bizonyítani kívánják, hogy a transzplantáltak teljes életet élhetnek.

A vesebetegek száma évente 6-7 százalékkal növekszik; becslések szerint Magyarországon minden tízedik embernek van sok esetben rejtett veseproblémája. A gondozottak száma félmillió, közülük 6500-an rendszeres dialízisre szorulnak. A betegek, de az orvosok és a közvélemény figyelmét is fel kell hívni arra, hogy a vesekárosodás a háziorvostól kért éves rutin laborvizsgálatok során időben kiszűrhető, életmódváltással, gyógyszerekkel jól kordában tartható.

A statisztikák tükrében fontos, hogy minél többen ismerjék meg a vese alap- és kísérőbetegségeit, kezelési módjaikat, a vesepótló eljárásokat, beleértve a dialízist és a transzplantációt, és a megelőzés lehetőségeit.

Az 56-osok terén a sporteseménnyel egy időben felállítandó vesesátorban orvos és dietetikus ad személyre szóló tanácsot, és bemutatkozik a testösszetételt mérő készülék is.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.