hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Túl sok az idegsejt az autista gyerekekben?

Az autista gyerekek agyában jóval több neuron található a prefrontális kéregben, mint a nem autistáknál – idézte amerikai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

A kis méretű tanulmányban hét autista és hat nem autista fiú agyszöveteit elemezték, akik 2 és 16 éves koruk között haltak meg. Az összehasonlításból kiderült, hogy az autista gyerekeknek átlagosan 67 százalékkal több neuronjuk volt, mint a másik, nem autista csoportban lévő fiúknak.

Különösen nagy volt az eltérés a neuronok számában az agy úgynevezett prefrontális kérgi területén, itt az autista gyerekeknek átlagosan 79 százalékkal volt több idegsejtje a többiekhez képest. A prefrontális kéreg irányítja az összetett gondolkodást és viselkedést, beleértve a nyelvi készségeket, a közösségi viselkedést és a döntéshozatalt is. Míg a szokásos módon fejlődő gyerekeknél körülbelül 1,16 milliárd neuron volt a prefrontális kéregben, addig az autistáknál 1,94 milliárd.

"Első alkalommal van lehetőségünk rá, hogy megértsük, miként kezdődik az autizmus. Az agy felépítésében alapvetően fontos, hogy az idegsejtek a megfelelő számban képződjenek. Ha a kelleténél több neuron van, annak negatív következménye lesz az agyi huzalozásra vagy szerveződésre" – emelte ki Eric Courchesne, a Kaliforniai Egyetem San Diegói orvosi karának idegkutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A teljes tanulmányt a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat szerdán megjelent számában tették közzé.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink