hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A testvérek autizmusa gyakoribb, mint gondolták

Ha a szülőknek már van egy autista gyermekük, akkor 1:5-höz a valószínűsége annak, hogy másodszülöttjüknek is autizmusa lesz. Ezt egy új vizsgálat mutatta ki, és a kockázat sokkal nagyobb, mint korábban feltételezték.

A davisi Kaliforniai Egyetem kutatóinak eredményeit a Pediatrics közölte; jelentősége abban rejlik, hogy ez a legnagyobb vizsgálat, amely az autista gyerekek testvéreinek autizmus kockázatával foglalkozott.

A kutatók 664 olyan gyermeket követtek 8 hónapos koruktól 36 hónapos korukig, akiknek idősebb testvére autista volt. A vizsgálat végére a megfigyelt gyerekek 19 százalékát autistának diagnosztizálták.

A fentiek azt jelentik, hogy nagyjából 5 csecsemőből 1 autista lett; a korábbi vizsgálatok alapján, amelyek sokkal kisebb esetszámúak voltak, ezt az arányt sokkal kisebbnek becsülték, úgy gondolták, hogy az ilyen gyerekeknek csak egytizedét érinti az autizmus.

Összehasonlításul: az USA-ban 110 megszületett gyermek közül 1-ben diagnosztizálják az autizmus spektrum zavart (az arány kisebb, mint 1 százalék), azaz az autisztikus gyermekek fiatalabb testvéreinek kb. 20-szor akkora az autizmus kockázata, mint a teljes népesség megfelelő korú tagjainak. A vizsgálat adatai szerint még nagyobb a kockázat akkor, ha a családban már két vagy három autista gyermek van – ilyenkor a kisebb testvérek mintegy egyharmadában alakul ki az állapot.

Ezek az eredmények nem jelentik azt, hogy akinek autista gyermeke van, az ne szüljön több gyereket, hiszen a fiatalabb testvérek 80 százaléka nem lesz autista. Az azonban indokolt, hogy ilyen esetben már egészen kis kortól keressék a gyermekben az autizmusra utaló jeleket. Ezek általában nagyon enyhék, de ha 6 hónapos korára még nem mosolyog a gyermek vagy 12 hónaposan még nem gügyög és gesztikulál (mutogat, integet), akkor további vizsgálatra lehet szükség.

Az Autism Speaks honlapján felsorolják a fejlődésnek azokat a mérföldköveit, amelyekre a szülőnek – és az orvosnak – 3–4 hónapos kortól oda kell figyelnie. A korábbi diagnózis lehetővé teszi a korábbi beavatkozást, és ennek nagy hatása lehet a gyermek nyelvfejlődésére és szociális képességeinek kibontakozására.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink