hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Autizmus antidepresszánstól

A születés előtt és közvetlenül utána antidepresszáns hatásának kitett patkányoknál agyi elváltozások jelentkeztek, és az állatok az autizmushoz hasonló viselkedést mutattak – közölték tanulmányukban amerikai kutatók.

Az állatkísérlet eredménye kísérleti igazolását adhatja annak a feltételezésnek, hogy a terhesség alatt szedett antidepresszáns és a születendő gyereknél a későbbiekben jelentkező autizmus között kapcsolat állhat fenn.

A patkányoknak megszületésük időpontja körül citalopram hatóanyagot, egy szelektív szerotonin-visszavételt gátló szert (SSRI-t) adtak a vizsgálatban. Az így felnövekvő kölykök új helyzetekben különösen erős félénkséget mutattak, és nem játszottak együtt társaikkal.

"Megállapításaink aláhúzzák, hogy az agy megfelelő fejlődéséhez kiegyensúlyozott szerotoninszintre – nem túl magasra és nem túl alacsonyra – van szükség" – idézte Rick Lint, a Mississippi Egyetem Orvosi Központjának munkatársát a LiveScience elnevezésű ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok is utaltak már arra, hogy a szerotonin ingerületátvivő anyag fontos szerepet játszik a még formálódó magzati agy érési folyamatában. Lin és kutatócsoportja a patkánykísérletekben úgy találta, hogy a nőstény állatok viselkedése nem változott a szer hatására, ám a hím rágcsálók igen félénkké és társaságkerülővé váltak. A tanulmányt részletesen hétfőn ismertették az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink