hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Tüdőnyomtatással a donorhiány ellen

Az United Therapeutics alapjaiban akarja felforgatni a tüdőgyógyászatot: hatalmas erőket mozgatnak meg azért, hogy idővel elérhetőek lehessenek a 3D-nyomtatóval előállított tüdők, közli a 444.

Az MIT Technology Review újságírója nemrég kézbe is vehetett egy próbadarabot, a légcső és két hörgő nyomtatott verzióját. A műszerv kollagénből készült, abból a fehérjéből, ami fontos szerepet tölt be az élőlények testének egyben tartásában. Mint Antonio Regalado írta, a szerv csúszós és üreges volt, leginkább a még nem megfőtt tésztára emlékeztetett a tapintása. A tárgyat egy hűtőszekrény méretű 3D-nyomtató állította elő, és az United célja, hogy a közeljövőben ipari mennyiségben állíthassák majd elő így a szerveket, végleg felszámolva a donorhiány problémáját.

Az elképzelés, hogy szöveteket 3D-nyomtatóval állítsanak elő, egyáltalán nem új, emberi bőrt és retinát is gyártottak le így. De egyelőre csak a nagyon vékony szövetekkel birkózott meg a technológia, melyekben nincsenek vérerek. 

Az United abban bízik, hogy a nyomtatója éveken belül képes lesz teljesen felépített, tökéletesen funkcionáló tüdőt nyomtatni, hólyagokkal, hörgőkkel, kapillárisokkal együtt. Kihívást jelent a nyomtatott anyag megalkotása is: a kollagén alkalmas a technológia fejlesztésére, de emberi szervezetbe beültetni nem lehetne. A feladat így az, hogy emberi sejteket ültessenek be, ezzel téve élővé a műtüdőt. 

Az United elhívatottsága egy személyes történetből fakad: a vállalat vezérigazgatója, Martine Rothblatt lég- és űripari fejlesztésekkel foglalkozott, egészen a kilencvenes évekig, amikor a lányánál ritka tüdőbetegséget diagnosztizáltak. Úgy döntött, hogy a tüdőgyógyszerek kutatásába vág bele, mára pedig a biológiai-gyógyszeripar egyik legbefolyásosabb vezetője lett.

Rothblatt jövőképének visszatérő eleme, hogy egy nap majd drónok fogják kiszállítani a gyárában előállított emberi szerveket azoknak, akiknek szükségük van rá. Az United egyik leányvállalata, a Revivicor pedig genetikailag módosított disznókból állít elő szíveket, veséket és tüdőket, amiket egyelőre majmokba ültetnek be. Egy másik alvállalat, a Lung Bioengineering donorprogramokból származó tüdőkbe pumpál új életet: már 250 ember kaphatott így olyan új tüdőt, ami egyébként egészségügyi szemétként végezte volna.

A teljes információ

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink