hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

 

3D-s robotkezet terveznek sérült gyerekeknek

Végtaghiányos kisgyerekek számára terveznek háromdimenziós nyomtatással készült, könnyített, színes robotkezet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán, írja a Qubit.

A projekt ötletével a hardvert fejlesztő tinédzser, Vas Alexa Zsófia győzte meg Cserey György infobionikai mérnököt. A páros célja, hogy a csuklóízülethiánnyal világra jött gyerekeknek a növekedésük ütemében cserélhető, olcsó végtagprotézist alkossanak. Amellett, hogy megkönnyíti nekik a fogást, a színes, szuperhősvégtagnak álcázható vagy mesefigurák képeivel díszíthető kéz magabiztosságot is kölcsönöz a sokszor csúfolódás célpontjaivá váló gyerekeknek, nem beszélve arról, hogy jóval olcsóbb, mint a forgalomban lévő százezres végtagprotézisek, amiket időről időre cserélni kell, ha kinövik őket a gyerekek.

– Hardvert építeni könnyűnek látszik, de mindig nagyon nehéz – mondta a Qubitnek Cserey György. Nem meglepő, hogy Vas Alexa Zsófia, aki néhány hete érettségizett az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban, másfél éve dolgozik ötletén, úgy, hogy a tanulás mellett hetente csak egy hétköznapot tud a kutatásra szánni. A fiatal feltaláló gépész- és bionikai mérnök szeretne lenni; két hónap múlva tudja meg, hogy bejut-e az egyetemre.

További részletek

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink