2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nemcsak szerveket, de eutanázia-gépet is nyomtathatunk

Ausztrália egy állama legalizálta az asszisztált öngyilkosságot; az eddigi legkonzervatívabb törvény megszavazása után egy Hollandiában élő ausztrál orvos bejelentette: jövőre mindenki számára elérhetővé teszi 3D nyomtatóval előállítható és koporsóként is funkcionáló öngyilkosság-gépét.

Mint arról többek között a New York Times is beszámol, az ausztrál Viktoria állam az első a földrész államai közül, ahol legalizálták az asszisztált öngyilkosságot. A törvény ratifikálását két és fél éves vita előzte meg, és szakértők a világszerte előforduló számos más törvényi szabályozás (pl. Európában Svájc, Németország, Hollandia, Európán kívül Japán, Kolumbia, Kanada az USA-ban Washington, Oregon, Colorado, Vermont, Montana, Kalifornia, Washington DC) közül ezt tartják a legkonzervatívabbnak: csak abban az esetben engedélyezi a halált okozó szer bevételét, ha az illető egyedül már nem képes a szer bevételére.

Az ausztrál orvosok szövetségében tavaly tartott közvélemény-kutatás szerint az orvosok nagy része elutasítja a törvényt, azonban annak elfogadása után egy ausztrál származású, Hollandiában élő orvos, Philip Nitschke bejelentette: Alexander Bannickmérnökkel együtt egy olyan eutanázia-berendezést fejlesztenek, amit a tesztek befejezése után, valószínűleg már a jövő évben ingyenesen közzé tesznek, így a világon bárhol, bárki által kinyomtatható lesz, aki rendelkezik egy 3D-s printerrel.

A sajtóban dr. Halálnak is nevezett, 70 éves Nitschke 22 éve dolgozik az eutanázia legalizálásáért, és úgy véli, hogy az öngyilkosság nem orvosi vagy jogi privilégium, hanem minden embert megillető jog, olyannyira, hogy az asszisztált öngyilkosság lehetőségét sem csak a terminális betegeknek kellene megkapniuk, hanem bárkinek, aki már elmúlt 70 éves. Mint Nitschke kifejti: senkit nem szabadna annak kitenni, hogy mások ítéljék meg, elég beteg-e ahhoz, hogy meghalhasson. Az ellenzők szerint azonban a legalizált öngyilkosság azt jelenti, hogy azok a végstádiumban lévő betegek, akik számára napjainkban a palliatív gondozás a korábbi lehetőségekhez képest már jobb életminőséget tudna biztosítani, meg sem próbálnak élni a palliatív módszerekkel, és inkább az idő előtti halált választják.

A Newsweek beszámolója szerint Nitschke az orvosegyetem elvégzése, illetve azóta foglalkozik az eutanázia kérdésével, amióta megismerte az USA-ban leghíresebb eutanázia-támogatónak számító dr. Jack Kevorkian munkásságát.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Nitschke Kevorkian eutanázia-berendezését továbbfejlesztve már korábban is létrehozott öngyilkosság elvégzésére alkalmas berendezést, ami egy laptophoz kapcsolt intravénás  rendszerből állt, és amelynek használata során egy számítógépes program ellenőrizte a beteg meghalási szándékát, majd elindította a letális barbiturát-injekciót. A rendszert négy esetben használták is asszisztált öngyilkosság elősegítésére Ausztráliában, amikor 1997-ben egy rövid ideig már érvényben volt eutanázia-törvény. Az ennek visszavonása óta eltelt 20 évet Nitschke az eutanázia legalizációjáért folytatott küzdelemnek szentelte, és elmondása szerint többszáz „racionális öngyilkosság” kivitelezésében segédkezett, 2006-ban megjelent könyvében (Peaceful Pill Handbook) pedig bemutatja a legkisebb fájdalommal járó és leghatékonyabb öngyilkossági módszereket.

A Newsweeknek nyilatkozó Daniel Sulmasy bioetikus arra is felhívja a figyelmet, hogy az öngyilkosság „fertőző” lehet, hiszen pl. az 1991-ben kiadott, Derek Humphry által írt Final Exit című könyv megjelenése utáni évben New Yorkban 313 százalékkal nőtt a könyvben leírthoz hasonló módon elkövetett öngyilkosságok száma, és Hollandiában, ahol lehetőség van eutanáziára vagy asszisztált öngyilkosságra, a halálesetek majdnem 5 százaléka ilyen módon következik be. Sulmasy szerint az orvosok etikusan a „dupla hatás szabály” alapján segíthetnének meghalni kívánó pácienseiknek, ami szerint, ha a beteg beleegyezik a kockázatba, az orvosa addig növelheti a fájdalomcsillapító dózisát, amíg a fájdalom teljes kontroll alá nem kerül, ami azt is jelentheti, hogy a beteg eszméletlenné válik vagy akár meg is hal.

A Nitschke által fejlesztett, 3D-s nyomtatóval előállítható eszköz nem használ farmaceutikumot, a később biodegradábilis koporsóként is használható kapszula folyékony nitrogénnel feltöltődve, az oxigénszintet csökkentve 1 percen belüli eszméletvesztést és pár percen belüli halált okoz. Nitschke véleménye szerint nagy lesz az igény a Sarco-nak nevezett eszközre, hiszen a Baby Boomer generáció idősödő tagjai már más attitűddel élnek, mint a korábbi generációk, és kontrollálni akarják saját halálukat is.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink