hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Trójai falóként használt adenovírussal pusztíthatók el a daganatok

A Zürichi Egyetem kutatói a PNAS folyóiratban megjelent közleményükben arról számoltak be, hogy trójai falóként alkalmazott adenovírussal bejuttatott genetikai információkkal magukat a tumorsejteket vették rá arra, hogy saját maguk ellen termeljenek antitesteket, közölte a PharmaOnline.

A SHREAD névre keresztelt génterápiás platform alkalmazásával a kutatók sikeresen termeltettek trasztuzumabot egér emlősejtjeiben. Néhány nap múlva, egy 3D-s képalkotó eljárással nyomon követve a tumorellenes antitesteket jól láthatóvá vált, ahogy a daganatban található erekben pórusok nyílnak, és a tumort belülről pusztítja a hatóanyag.

Ez azt jelenti, hogy a daganatban termelt antitestek jóval kevésbé terjednek szét a szervezetben, mint az intravénásan beadott készítmények, így várhatóan sokkal kevesebb mellékhatást okoznak majd, ráadásul biológiai hatóanyagok széles skálájának szállítására, tumorba juttatására is alkalmas a módszer.

A kutatók a technológiát egy Covid-19 ellen használható, belélegezhető készítmény fejlesztésében is alkalmazzák.

Forrás: Sheena N. Smith el al., "The SHREAD gene therapy platform for paracrine delivery improves tumor localization and intratumoral effects of a clinical antibody," PNAS (2021).

Forrás: 123rf (archív)
Forrás: 123rf (archív)

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink