hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tövénél támadják majd a bajt

Dr. Vajer Péter, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatóságának vezetője egy a Széchenyi 2020 által támogatott cikkben beszélt az Origónak az alapellátásban tervezett változtatásokról.

Ma már többnyire az életmódból adódóan alakulnak ki súlyos, krónikus, élethosszig tartó betegségek, például az elhízás, a túlsúly, a dohányzás, a mozgásszegény életmód a szív- és érrendszeri betegségek, illetve daganatos betegségek kockázati tényezője – írja a lap, hozzátéve: .ezért is szükséges, hogy ezekkel szakember foglalkozzon az alapellátásban.

Példaként dietetikus, életmód tanácsadó és gyógytornász is elérhető lenne a háziorvosi rendelőben. Ha ők is foglalkoznak a pácienssel, akkor az orvos az orvosi munkáját tudja végezni: döntéseket hoz, betegeket gondoz; ahol pedig életmódváltás szükséges a gyógyuláshoz, ott helyben az ezzel foglalkozó szakember tud foglalkozni a beteggel.

A szemléletváltás nemcsak az ellátást igénybevevők egészségfejlesztését szolgálhatja, hanem az orvosok és szakdolgozók egészségére is pozitív hatással lehet, hiszen ennek eredményeképpen általánossá válik a prevenciós szakemberek alkalmazása az egészségügyi ellátórendszerben – így egyértelműen hatékonyabban lehet ellátni a betegeket – idéznek egy  optimista forgatókönyvet az origo.hu-n.

(forrás: Origo)
hirdetés

Könyveink