hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hamarabb lesz kollegiális vezető, mint szakvizsga-felszabadítás

Beneda Attilával közöl interjút a Népszava -  az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár egy rövid  ágazatirányítás után most ismét az alapellátásra koncentrál.

Két csomagban készítik elő az alapellátási törvény végrehajtási rendeleteit, csábítják a háziorvosi praxisokba a szakorvosokat, nem lesz kötelező belépni a praxisközösségekbe, jövőre pedig új modellt is kipróbálnak és az önkormányzati szövetségekkel egyeztetést terveznek az ügyeleti rendszer egységesítéséről – foglalja össze a lap a beszélgetésből leszűrt legfontosabbnak tartott információkat.

Az alapellátási törvény végrehajtási rendeleteiről egy kérdésre így beszélt a helyettes államtitkár:

- Az egyik csomag kifejezetten az alapellátási törvény betű szerinti végrehajtására vonatkozik majd, egy másik csomag pedig a jogszabály szellemében a népegészségügy, a lakóhely-közeli ellátás fejlesztését, például a szűrőprogramok egészségtervek szerinti elvégzését szabályozza. A rendeletcsomagok előkészítése párhuzamosan zajlik. Hogy mikor kerülnek a kormány elé, ezt még nem tudom megmondani, de biztosan lesznek időbeli különbségek. Az alapellátási törvényben szereplő kollegiális vezető rendszerének elindítása akár már januártól megvalósulhat, de a különböző szakvizsgák használatának minimumfeltételei és a finanszírozás kidolgozása hosszabb egyeztetést igényel a szakmával.

A praxisközösségek, csoportpraxisok alakulását firtató kérdésre pedig azt mondta Beneda Attila:

- Stratégiai elképzelés, hogy az együttműködés növekedjen az alapellátásban, de nem kötelező jelleggel, csak lehetőségként. Praxisközösségnek az azonos szinten dolgozókat, tehát háziorvosokat, védőnőket, házi gyermekorvosokat, fogorvosokat tekintjük, csoportpraxisnak pedig azt, amikor szorosabb együttműködés jön létre az alapellátás és a szakellátás között. Ennek részeként a háziorvos, ha van más szakvizsgája is, a térség többi praxisát is elláthatja, mondjuk, mint belgyógyász. A cél a lakóhely közeli ellátás erősítése, mert minden szempontból az a jó, ha mindenki a lakóhelyéhez legközelebb juthat diagnózishoz, és ellátáshoz. Ezt a célt szolgálják a szűrővizsgálatok, az egészségfejlesztési irodák kialakítása a járásokban, illetve hogy szeretnénk megerősíteni az otthoni szakápolás rendszerét, ami eddig a szakellátáshoz tartozott. Az új törvény viszont ezt már az alapellátáshoz sorolta át, hiszen a szolgáltatást igénybe vevők otthon vannak, őket a háziorvosok látják el, ők rendelik el a vizsgálatokat, tehát szeretnénk az ő kompetenciájukat is kiszélesíteni – olvasható a nepszava.hu-n.

 

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink