hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Többmilliárdos támogatás a koraszülött-ellátás fejlesztésére

Mintegy 3,8 milliárd forint támogatást ítéltek meg egy uniós pályázat keretében húsz egészségügyi intézmény koraszülött-ellátáshoz szükséges eszközparkjának a fejlesztésére – közölte az egészségügyi államtitkárság.

Az intézmények hat vidéki régióban pályázhattak a koraszülöttek ellátásához szükséges informatikai és orvostechnikai eszközök fejlesztésére. Az elnyert összeget így elsődlegesen korszerű lélegeztetőkészülékek, inkubátorok, multifunkciós betegőrző monitorok, úgynevezett perinatális diagnosztikai készülékek beszerzésére, valamint az ezek üzemeltetéséhez szükséges informatikai fejlesztésekre fordíthatják.

Mint írták, az uniós forrásból a koraszülöttek ellátásával foglalkozó tizennégy, a legmagasabb szintű intenzív ellátást nyújtó centrum és hat alacsonyabb progresszivitási szintet képviselő intenzív újszülöttosztály részesül. A jövő év második felére így megújulhat a többi között az orvosegyetemek – Pécs, Szeged és Debrecen –, valamint több nagyobb város – Győr, Gyula, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg – PIC III. centrumainak, valamint Eger, Fehérgyarmat, Kiskunhalas, Salgótarján, Sopron és Szekszárd PIC II egységeinek eszközparkja. Minden pályázó megfelelő színvonalú pályázati anyagot nyújtott be, így elutasító döntés nem született. A pályázat eredményéről az érintettek már értesültek, a támogatási szerződéseket az ősz elején kötik meg.

A koraszülöttek aránya Magyarországon 1980-2010.

"A pályázat eredményeként a koraszülött-ellátásban rendelkezésre álló eszközpark átlagos életkora az európai uniós normáknak megfelelően a jelenlegi 10 évről 5 év alá csökkenhet” – írta az államtitkárság.

A közlemény szerint a koraszülöttek ellátásával foglalkozó, legmagasabb szintű centrumok szeptember végéig a közép-magyarországi régióban is további 1,1 milliárd forint keretösszeg erejéig pályázhatnak az orvosi eszközpark megújítására és a kapcsolódó informatikai rendszer fejlesztésére.

A tizennégy, III. szintű Perinatális Intenzív Centrum (PIC III.) és a hat alacsonyabb progresszivitási szintet képviselő Intenzív Neonatológiai Osztály (PIC II.) támogatása 3 milliárd 791 millió 953 ezer 939 forint, amelynek 87,5 százalékát a III. fokozatú ellátási egységek fejlesztésére szánják. 

A koraszülött és intenzív ellátásra szoruló újszülött csecsemők életesélyeinek növelése érdekében a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP 2.2.2/C/10) keretében lehetett pályázni a Perinatális Intenzív Centrumok és az Intenzív Neonatológiai Osztályok informatikai és orvostechnikai eszközeinek fejlesztésére, hat vidéki régióban.

Mi az a PIC II.?

- Az Intenzív Neonatológiai Osztály (PIC II.) évente 1000 szülésszám feletti szülészeti osztályok mellett működik. A szülészeti osztály olyan koraszüléseket fogadhat, ahol a szülés a 33. terhességi hét körül, vagy azután várható. Ezen osztályok rendelkeznek a lélegeztetési kezelés lehetőségével, de tartós lélegeztetést nem végezhetnek. A tartós lélegeztetés igénye esetén a beteg újszülötteket speciális mentővel PIC III. centrumba kell szállítani.

Fő feladataik:

A 34-36. hétre született koraszülöttek ellátása akkor, ha nincs légzés-, keringészavaruk, sebészeti betegségük · koraszülöttek, érett újszülöttek átmeneti lélegeztetése a szállításig · beteg, de lélegeztetést nem igénylő újszülöttek ellátása · igen kis súlyú és lélegeztetett koraszülöttek, újszülöttek utógondozása hazaadásig (beleértve az oxigénkezelést és a többparaméteres tartós monitorizálást)

A PIC III.

A Perinatális Intenzív Centrumok (PIC III.) regionális és országos feladatokat teljesítenek az újszülött-ellátás terén.

Fő feladataik:

Újszülöttek és koraszülöttek tartós gépi lélegeztetése · Speciális lélegeztetési eljárások biztosítása · Az igen kis súlyú (1500 g alatti) koraszülöttek ellátása · Újszülöttek műtét utáni ellátása · Speciális diagnosztikai eljárások kivitelezése.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink