hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Több vas, nagyobb születési súly

A terhesség alatt naponta adagolt vas nemcsak az anyai anaemia kivédésében, illetve megszüntetésében segít, hanem szignifikánsan növeli a születési súlyt és csökkenti a kis születési súly esélyét is – állapította meg egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis.

A Harvard Egyetem kutatói dózisfüggő korrelációt igazoltak a terhesség alatti napi vaspótlás és a születési súly között: a napi vaspótlás minden 10 mg-jára számítva (legfeljebb napi 66 mg-os mennyiségig) 12 százalékkal csökkent az anyai anaemia esélye, ezzel együtt minden 10 mg napi vaspótlás újabb 15 grammal növelte az újszülött születési súlyát és 3 százalékkal csökkentette a kis születési súly valószínűségét.

A bmj.com oldalon közzétett elemzésben 48 véletlen besorolásos vizsgálat (17 793 nő) és 44 kohorszvizsgálat (1 851 682 nő) eredményeit dolgozták fel. Az anyánál alkalmazott vaspótlás nyomán az anyai hemoglobinkoncentráció átlagosan 4,59 g/l-rel (3,72−5,46 g/l) emelkedett a kontrollokhoz képest, és szignifikánsan csökkent az anyai anaemia, vashiány, vashiányos anaemia, illetve a kis születési súly kockázata.

A vaspótlás ugyanakkor nem csökkentette a koraszülés előfordulásának esélyét, ám a kohorszvizsgálatok analízise szignifikánsan nagyobbnak jelezte a kis születési súly és a koraszülés veszélyét azoknál az anyáknál, akiknél a terhesség első vagy második trimeszterében anaemia állt fenn.

A vashiány a leggyakrabban előforduló táplálkozási hiányállapot szerte a világon, egyben a terhességi anaemia leggyakoribb oka, különösen a fejletlen és a közepesen fejlett országokban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 60 mg vas adását javasolja a várandósok számára.

„Eredményeink azt jelzik, hogy a terhesség alatti anyai vaspótlás preventív stratégia lehet az anya hematológiai státuszának, illetve az újszülött születési súlyának javítására” – foglalnak állást a cikk szerzői, akik szükségesnek tartják a jelenlegi terhesgondozási programok felülvizsgálatát, valamint megfelelő módszerek megtalálását a többletvas bejuttatására, például a táplálék vassal történő dúsítása révén.

A korábbi kutatások összefüggést jeleztek a szülés előtt fennálló anaemia és a koraszülés között, a vaspótlásnak az egyéb terhességi kimenetelekre gyakorolt hatása azonban nem egyértelmű. Az sem tisztázott teljes körűen, hogy a prenatális vaspótlás nyomán hogyan változik a szülési komplikációk előfordulása. Egy 2009-ben elvégzett Cochrane-elemzés nem találta bizonyítottnak, hogy a vaspótlás alkalmas lenne a kis születési súly és a koraszülés megelőzésére.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: British Medical Journal)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés