hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tehetünk a kiégés ellen!

A pszichiátereket kihívások elé állította és állítja a járvány. Nagyon nagy lett az igény a pszichiáterek munkájára, sok helyen várólisták alakultak ki, még a magánpraxisban is – nyilatkozta lapunknak dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének igazgatója.

Már lassan két éve határozza meg az életünket a Covid-járvány. Milyen szerepet játszanak a járványkezelésben a pszichiáterek?

Először is, mindnyájan elsősorban orvosok vagyunk, és csak másodsorban pszichiáterek, sebészek, bőrgyógyászok és így tovább. Ezért, ha a helyzet úgy kívánja, képesek vagyunk járványorvosokká átminősülni, ahogy nagyon sok pszichiáter meg is tette a Covid-hullámok alatt. A másik fontos terület, amelyben nagy a pszichiátria érintettsége, az a poszt-Covid-szindróma, melyben sok, szenvedést okozó pszichológiai tünetet kell kezelni. Ezzel kapcsolatban létre is hoztunk három tájékoztató kiadványt betegeknek, hozzátartozóknak és szakembereknek egyaránt, amelyben a tünetekkel való megbirkózásra adunk segítséget. A harmadik terület pedig az, hogy a járvány negatív hatásai miatt megnőtt a mentális zavarok gyakorisága, és ezzel együtt nőtt az igény a pszichiátriai ellátással kapcsolatban. Ez a három plusz teher az, ami a pszichiátereket kihívások elé állította és állítja a járványban. Nagyon nagy lett az igény a pszichiáterek munkájára, sok helyen várólisták alakultak ki, még a magánpraxisban is. 

A járvány átalakította az egészségügyi ellátást. Mit tanulhatunk a változásokból, amelyeket esetleg a jövőben, már járványmentes időszakban is hasznosítani tudunk?

Az egyik legfontosabb változás a telemedicinával kapcsolatos. Most, hogy az első hullám alatt sok ellátó váltott telemedicinára, már sokkal jobban látjuk a helyét a pszichiátriában, mint a Covid-járvány előtt. Tudjuk, mire jó, és világosan látszanak a korlátai is. Fontos kiegészítő eszköz, de az ellátás legfontosabb része mégis a személyes orvos-beteg kapcsolat. Viszont kiegészítő eszközként tényleg nagyon fontos egyrészt az, ha valamilyen videotelefon-alkalmazáson keresztül kapcsolatba tudok kerülni a beteggel akkor is, ha nem tud bejönni, másrészt nagyon fontosak azok a készségfejlesztő önsegítő eszközök, amelyek online érhetők el. Számos fontos napi tevékenységünket támogatjuk internetes eszközökkel (ügyintézés, bankolás, tanulás), ezek a betegek egészségüggyel és orvossal való kapcsolatát is éppen úgy erősítik, és megkönnyítik a betegségekkel való megküzdést. A legfontosabb – paradox módon pozitív – hatása azonban a járványnak talán az lehet, hogy az emberek sokkal könnyebben mernek most pszichológiai problémáik miatt segítséget kérni, mint a járvány előtt. 

Merrefelé halad a tudomány, milyen új eredmények várhatók a közeli és távolabbi jövőben?

Talán a legtöbb beteget érintő felfedezéscsomag a terápiarezisztens depresszió kezelésével kapcsolatos. Ez komoly probléma a pszichiátriában, mert a depresszió nemcsak az egyik leggyakoribb önálló pszichiátriai betegség, hanem más pszichiátriai betegségek leggyakoribb velejárója is. Hamarosan számos új, gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési lehetőség lesz elérhető terápiarezisztens depresszió esetében. A másik fontos területet már említettem: végre megtalálja helyét a telemedicina a pszichiátriában, sem lebecsülve, sem túlértékelve. Nagyon izgalmas terület a szociális média szerepe az önsértés és az öngyilkosság megelőzésében. Nagyon fontos új terület, nemcsak a pszichiátriában, hanem az egész egészségügyben a prediktív szimulációs modellekkel való ellátástervezés. Ez más tudományterületeken már jól működik, míg az egészségügyben eddig mindig a közelmúlt adatai szerint terveztünk, vagyis kullogtunk az események után, de nem igazán volt lehetőségünk elébük menni. És nagyon izgalmas az újraközeledés a négy nagy idegtudomány, a neurológia, pszichiátria, a pszichológia és idegsebészet között. Sok a közös terület: a funkcionális képalkotás, a stimulációs kezelések, az immunológiai felfedezések idegtudományokban való felhasználása mind-mind erősítik az integrációt a négy terület között.

Milyen tanácsokat adna a kollégáknak a mentális egészségük védelme és megőrzése érdekében?

Először is, mozogjanak rendszeresen, ez legyen valahol a prioritási listájuk elején, és törekedjenek az egészséges táplálkozásra – ezek a lelki egészség szempontjából is döntőek. Teremtsenek maguk körül olyan szakmai támogató környezetet, amiben nemcsak az eseteiket, hanem a kétségeiket, dilemmáikat, saját érzelmeiket is meg tudják beszélni, vagy legalább mindenkinek legyen legalább egy olyan szakmabeli barátja, bizalmasa, akivel tényleg minden megosztható. Ha belefér az idejükbe, foglalkozzanak valami egész mással is, mint a szakma. És végül, de nem utolsósorban: hagyják kibontakozni a saját kíváncsiságukat, mert szerintem – ez a saját véleményem, nem tudomány – ez tartja a legjobban távol a kiégést.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés