hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

TASZ: diszkrimináció éri a HIV-vel élőket

Magyarország még mindig alacsony fertőzöttségű, de a HIV-vel élőket számos esetben éri diszkrimináció – közölte az AIDS-világnap alkalmából a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet.

A HIV-pozitív személyeket az egészségügyi gyakorlatban érő diszkrimináció miatt a TASZ az Országgyűlési Biztos Hivatalához, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, hogy vizsgálják ki az ügyet, és állapítsák meg az alkotmányos visszásságot, illetve a jogsértést.

A TASZ közleménye szerint Magyarországon szeptember végén 2075 HIV-pozitív ember tartottak nyilván.  Miközben "minden évben egyre több új HIV-pozitívat találnak Magyarországon, az elvégzett HIV-tesztek száma alapján az utolsók között kullogunk Európában".

Egyre nagyobb arányban fordulnak elő fiatalok az újonnan regisztrált HIV-pozitívak között: 2010-ben 43 százalékuk volt 30 év alatti, és sok a késői stádiumban diagnosztizált beteg. Egészségügyi ellátásuk során a személyzet gyakran utasítja el kezelésüket, amikor közlik: HIV-fertőzöttek. 

A TASZ szerint "a prevencióra költött kormányzati forrás (15 millió forint 2011-ben) csak néhány rövid életű helyi programra és óvszerosztásra elegendő". Bár "a helyzet szerencsés az intravénás szerhasználók szempontjából: összesen 22 esetet találtak a körükben, az új nemzeti drogstratégiából teljesen kikerült a HIV-prevenció és a tűcsereprogram, így ebben a körben is megnőhet a járvány kockázata".

A HIV-fertőzés kedvező feltételek esetén, gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz az AIDS az utóbbi években krónikus, kezelhető betegséggé vált. A betegekkel való szolidaritás jelzése és a hatékony felvilágosító munka elősegítése céljából nyilvánította az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1988-ban az AIDS elleni világnapnak december elsejét.

hirdetés

Könyveink