hirdetés
2021. július. 31., szombat - Oszkár.
hirdetés

Készül a nemzeti AIDS-stratégia

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága hamarosan elkészíti a nemzeti AIDS-stratégiát, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2015-re negyedével csökkenjen a szexuális úton terjedő HIV-fertőzések száma, illetve az AIDS megbetegedések aránya minimum 20 százalékkal, a halálozásoké pedig 25 százalékkal mérséklődjön – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdán Budapesten.

A december elsejei AIDS-világnap alkalmából tartott rendezvényen Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi vezetője azt mondta: az idén több nemzetközi dokumentum készült az AIDS megfékezésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális stratégiát fogadott el, emellett európai uniós akcióterv is készült, illetve az ENSZ ebben résztvevő összes szervezete politikai deklarációt is elfogadott. Most úgy tűnik, esély van arra, hogy ezt a világjárványt nemcsak megfékezni lehessen, hanem nagyon jelentős mértékben vissza is tudják szorítani – mondta Pusztai Zsófia.

Az újonnan regisztrált esetek száma csökkent, világszerte mintegy 14 millió beteg közül már mintegy 6,6 millió hozzájut a kezeléshez, ami javuló tendenciát jelent.
Keletebbre viszont még mindig aggasztó a helyzet, a tendencia – fűzte hozzá, példaként említve, hogy az újonnan regisztrált esetek 90 százalékát Oroszország és Ukrajna adta. Ebben a régióban viszont az intravénás droghasználók száma is jóval magasabb.

Kárpáti Sarolta, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának tanszékvezetője kifejtette: noha Magyarországon a fertőzöttek száma nagyjából nyolcada az európai átlagnak, nagy problémát jelent, hogy viszonylag későn diagnosztizálják a betegeket; sokszor már csak akkor, amikor AIDS stádiumban vannak. Bár a magyar társadalom általában véve befogadó, a HIV-pozitívak mégis kirekesztődnek, elvesztik családi, baráti kapcsolataikat, munkahelyüket.

Magyarországon a HIV-pozitívak 24 százaléka anonim marad, nem jelentkeznek kezelésre, hiába finanszírozza azt az állam.

A fiatalok keveset tudnak az AIDS-ről, de általában véve a nemi betegségekről is. A fiatal párok 25 százaléka meddő, s ezen esetek nagy része valamilyen nemi betegségre vezethető vissza – tette hozzá. A fiatalok tájékoztatása érdekében ezért honlapot indítanak, ahol minden információt megtalálhatnak a szexuális úton terjedő betegségekről, illetve azok megelőzéséről.

Szócska Miklós a sajtótájékoztatón kifejtette: a HIV-pozitív betegek több mint háromnegyede a 20-30 éves, vagyis a fiatal korosztályhoz tartozik. "Megszólításukhoz" az idén sikerült megnyerniük a négy legnagyobb televízió: a Magyar Televízió, a Duna TV, az RTL Klub és a TV2, valamint a két legnagyobb internetes portál: az Index és az Origo támogatását. A médiumok vállalták, hogy felületeiken a december elsejei AIDS-világnap alkalmával többször is foglalkoznak ezzel betegséggel, felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Az államtitkárság eddig hat ilyen népegészségügyi kampányt "hozott össze" kreativitással és társadalmi összefogással. Ezek közül kettőt a kommunikációs szakma oklevéllel is elismert – tette hozzá, kiemelve, hogy a jövő évtől még ezeknél is intenzívebb népegészségügyi kampányokkal készülnek.

aids

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink