hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az Afrikában használt fogamzásgátló megduplázza a HIV kockázatát

Egy új, nagy vizsgálat szerint a Kelet- és Észak-Afrikában használt legnépszerűbb fogamzásgátló, egy háromhavonta alkalmazott hormoninjekció megkétszerezi annak valószínűségét, hogy a nők HIV fertőzést kapnak. Emellett, ha HIV-pozitív nő alkalmazza ezt, akkor férfi partnere kétszer akkora valószínűséggel fertőződik meg, mintha a nő nem használná a fogamzásgátlót.

Ez az eredmény félelmet és bizonytalanságot ébreszthet az afrikai nőkben, akik közül százezrek szenvednek sérülést, vérzést, fertőzést, sőt halált is szülés közben, nemkívánt terhességek következtében.

A nemzetközi egészségügyi szervezeteknek már régóta fontos célja, hogy kényelmesen használható és megfizethető fogamzásgátlót találjanak számukra. Sajnos azonban sok olyan országban, amelyekben a terhesség gyakorisága a legnagyobbak között van, a HIV, az AIDS okozója is nagyon elterjedt. Ezért különösen rossz hír, hogy a fogamzásgátló érzékenyebbé teszi mind a nőket, mind a férfiakat a HIV fertőzésre.

Az injekcióban beadott hormonok nagyon népszerűek. Fekete-Afrikában mintegy 12 millió 15 és 49 év közötti nő, a nők kb. 6 százaléka alkalmazza ezeket. Az USA-ban a nők 3 százaléka, 1,2 milliónyian választják ezt a módszert. Feltehetően az ő esetükben is ugyanolyan a hormon biológiai hatása, mint az afrikai nőkben. A legnagyobb problémát azonban Afrika jelenti – hangsúlyozzák a szerzők –, mert messze ott a legnagyobb a veszélye a heteroszexuális kapcsolat következtében kialakuló HIV fertőzésnek.

„Ma a fogamzásgátlás legjobb módszere az injekcióban beadható hormon, mivel ehhez nincs szükség orvosra, tartós hatású és lehetővé teszi, hogy a nők maguk döntsék el, mikor akarnak teherbe esni” – mondta Isobel Coleman, az USA Külügyi Tanácsa női programjának igazgatója. „Ha bebizonyosodik, hogy a fogamzásgátlás hozzájárul az AIDS terjedéséhez, ez valóságos egészségügyi krízist jelent.”

A vizsgálat igen erősen alátámasztotta egyes korábbi kutatások eredményeit, bár vannak korlátai. Mindazonáltal az Egészségügyi Világszervezetet arra bírta rá a közlemény, hogy januárban találkozót rendezzen, amelyen a résztvevőknek el kell dönteniük, hogy elég erősek-e a bizonyítékok ahhoz, hogy figyelmeztessék a nőket: a fogamzásgátlásnak ez a módja növelheti annak veszélyét, hogy HIV-vel fertőződnek, vagy hogy másokat megfertőznek.

A kutatást a Wahingtoni Egyetem munkatársai vezették, és a Lancet Infectious Diseases-ben jelent meg. Összesen 3800 olyan párt vontak be Botswana, Kenya, Ruanda, Dél-Afrika, Tanzánia, Uganda és Zambia területéről, akiknél az egyik félnek már HIV fertőzése volt. Megtudakolták, milyen fogamzásgátlást használnak, és legtöbbjüket két éven át követték. A vizsgálati időszak végén felmérték, hogy mely párokban vált az eredetileg egészséges fél is HIV fertőzötté, mondta dr. Jared Baeten epidemiológus, a közlemény egyik szerzője.

Először nyáron, egy nemzetközi AIDS konferencián számoltak be a kutatók eredményeikről, de most, hogy egy elismert folyóiratban is megjelent, jóval nagyobb figyelmet keltett.

Az injekcióban beadható hormon originális formájának, a Depo-Proverának a gyártója a Pfizer, amely azonban még nem kommentálta az eredményeket – azt mondták, munkatársaiknak előbb alaposan el kell olvasniuk a közleményt. A vizsgálók szerint az afrikai nők feltehetően generikus verziókat használtak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hormonális fogamzásgátlást alkalmazó nők 6,61/100 személyév gyakorisággal váltak fertőzötté, míg azoknál, akik nem használták ezt a módszert csak 3,78/100 személyév volt ez a gyakoriság. A fogamzásgátlást használó nők férfi partnereiben a fertőződés valószínűsége 2,61/100 személyév volt, míg a hormont nem alkalmazó nők partnereiben 1,51/100 személyév.

Korábban már legalább két szigorú, alapos módszertanú vizsgálat kimutatta, hogy az injektálható fogamzásgátló fokozza a nőkben a HIV fertőzés veszélyét, azonban a mostani vizsgálatnak vannak olyan erősségei, amelyek a korábbiaknak nem voltak. Az egyik ilyen, hogy a kutatók párokat követtek, és így mind a nők, mind a férfiak HIV fertőződését egyidejűleg tudták vizsgálni.

Egyelőre nem ismert, hogy a fogamzásgátló miért érzékenyíti az embereket a HIV fertőzésre. A kutatók felmérték a kondomhasználatot is, és ezzel kizárták azt a lehetőséget, hogy a fogamzásgátlót szedő nők párjai ritkábban használnak kondomot, és ez lenne felelős a fertőzés gyakoriságának növekedéséért.

Annyit kiderítettek a kutatók, hogy a HIV fertőzött nők közül a fogamzásgátlót alkalmazók genitális váladékában nagyobb volt a HIV mennyisége, mint a gyógyszert nem használók körében. Ez okozhatja a fogamzásgátlót használó nők férfi partnereinek nagyobb veszélyeztetettségét. (Az érintett nők vérében nem volt több HIV, mint a többiekében.)

A közlemény szerzői elismerik, hogy a problémára nincs egyszerű megoldás. Ha felhívják a nők figyelmét arra, hogy egy ilyen népszerű fogamzásgátlási módszer veszélyes lehet, ezzel nemcsak a terhességből fakadó szövődmények számát növelik meg, de még a HIV fertőzésekét is, mivel a terhesség alatt a nők sokkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg HIV-vel, mint egyébként.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés