hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szócska nem rendőrnek jött, de azért vizsgálódik

A Népszava a tegnapi, ÁNTSZ laborhálózatával kapcsolatos feljelentéséről kérdezte az államtitkárt.

Szócska Miklós elmondta: a közvélemény és a szakma rendkívüli érdeklődésére tekintettel az új országos tiszti főorvos hivatalba lépésével egyidőben kezdeményezett vizsgálatot, amely most jutott olyan fázisba, hogy a gyanú alapossá vált a további intézkedésekhez.

Amint arról a MedicalOnline is beszámolt, mintegy másfél milliárd forint felárral adták tovább az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriumhálózatát, amelyen az egészségügyi hatóság korábban mindössze 48 millió forintért adott túl.

Népszavának arra a kérdésére, hogy az ügyben kezdeményezett vizsgálat összefüggésben van-e Bujdosó László regionális tiszti főorvos néhány héttel ezelőtti menesztésével, Szócska Miklós azt mondta: az egy vezetői döntés volt, nem szeretné összekeverni ezzel. Az államtitkárság egyébként több más ügyben is vizsgálatot indított, a részletekről azonban csak azok lezárulta után nyilatkoznak - reagált Szócska arra, vizsgálódnak-e a szintén ezen a héten nyilvánosságra került szívkatéter-laborok gyanús ügyeit illetően is.

Az államtitkár hangsúlyozta: "nem rendőrnek jött a szaktárcához", de úgy vélte, hogy ha az ágazatot érintő több milliárd forintos tételekről van szó - amelyekből akár ezer új mentőautót is lehetne vásárolni -, akkor természetesen fontos, hogy alaposan utánajárjanak. Azt is kiemelte: számára nem az a kérdés, hogy ki lehet érintett ezekben az ügyekben, egyetlen célja van; hogy "minden egyes forint az egészségügyben maradjon, aminek ott van a helye".

(forrás: Népszava, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink