hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szeptemberre elfogyhat a gyógyszerek támogatására szánt keret

Az egészségbiztosító kéri a kormánytól a gyógyszerkassza feltöltését. A Népszabadság információi szerint legalább 70 milliárdos gyorssegélyre lenne szükség ahhoz, hogy összeomlás nélkül kihúzzák az év végéig.

Az egészségbiztosító egyelőre csak 41 milliárd forint, a tartalék keret fölszabadítását kéri. Az engedélyt a nemzetgazdasági és az emberi erőforrások minisztere adhatja ki.

A Széll Kálmán Terv egyik nagy kudarca, hogy a gyógyszerkiadásokat nem sikerült a tervezett mértékben csökkenteni. Ha a kormány nem lép gyorsan, a gyógyszerek támogatására fordítható keret csak szeptember közepéig elegendő.

A Széll Kálmán Terv miatt az idén 120 milliárd forinttal költhet kevesebbet az egészségbiztosító az orvosságok ártámogatására, mint 2010-ben. A kormány hiába hozott számtalan – a kassza költését –akadályozó intézkedést, ezek sem segítik eléggé a Széll Kálmán Tervben kitűzött fiskális célokat.

A lap birtokába került dokumentum szerint máris 27 milliárddal költöttek többet a betegek támogatására, mint tehették volna. Augusztus elejéig az OEP elköltötte a gyógyszerkassza nyolcvan százalékát – annak ellenére is, hogy a gyártók már lényegében teljesítették a teljes évre előírt extra adójukat.

Szakértők többször is figyelmeztettek, hogy a betegellátás sérülése nélkül nem lehet ekkora összeget kivonni a gyógyszerpiacról. A kormányzati akarat sikerének érdekében az OEP több tucat intézkedést léptetett hatályba, amivel lényegében a betegek orvosságokhoz való hozzáférését nehezítette. A betegek például gyakran kényszerülnek terápiaváltásra, és csak harminc napra elegendő támogatott gyógyszert válthatnak ki a patikában.

A rászorulók addig nem számíthatnak új, modern szerek piacra kerülésére, amíg nem sikerül a gyógyszerkasszát a pénzügyi kormányzat számára megnyugtató módon stabilizálni. Körülbelül huszonöt innovatív gyógyszer vár arra, hogy a társadalombiztosító támogatást adjon az árukhoz.

Az OEP hivatala folyamatosan dolgozik a gyógyszerkassza korrekciójával kapcsolatos újabb és újabb javaslatokon, de mostanra már nagyon kicsi a mozgástér.

Danó Anna
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink