hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szemvizsgálattal az amputáció megelőzéséért

A cukorbetegséggel 50 százalékban együtt járó idegrost-károsodás hamarosan egy non-invazív vizsgálattal kiszűrhető lesz. 

Wendy Zukerman a New Scientistben bemutatja Nathan Efron és kollégái eredményeit, amelyekről a kutatók március utolsó hetében számoltak be a Csendes-óceáni Oftalmológiai Akadémia kongresszusán, Ausztráliában.

Jelenleg az idegek károsodását szövetbiopszia révén tudjuk kimutatni; a kísérleti módszerrel Efron és munkatársai a kornea – a szervezet legsűrűbben beidegzett szövete - idegeit vizsgálják, amihez elég beletekinteni a szembe konfokális mikroszkóppal.

Mindehhez azt a régi dogmát kellett figyelmen kívül hagyniuk, miszerint a diabétesz csak a perifériás idegeket károsítja. Kiderült: az idegrost-károsodást szenvedett cukorbetegek szaruhártyája átlagosan kisebb sűrűségben tartalmaz idegrostokat és ezek rövidebbek, mint az egészséges emberek korneájában lévők. A kutatócsoport egy tagja számítógépes programot fejlesztett ki, amely összehasonlítja az egészségesek és a különböző súlyosságú diabéteszben szenvedők centrális szaruhártyájának képeit, segítségével előre jelezhető a súlyos idegkárosodás kialakulása, így lehetőség nyílik a beavatkozásra, az esetleges amputáció megelőzésére. A módszert már számos kórházban használják.

 

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés