hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Széklettranszplantációval átültethető depresszió

A stresszre passzívan, illetve aktívan reagáló állatok bélflórája eltérő. Székletmikrobiom-transzplantációval nem csak a bélflóra, de immunrendszeri változások és viselkedésbeli sajátosságok is átvihetők a másik egyedre.

Egyre inkább bizonyított, hogy a bél és az agy közötti kommunikáció kétoldalú. Ezt támasztja alá az is, hogy nem csak a stressz képes rányomni a bélyegét a bélműködésre, de a bélflóra összetétele is hatással van a stresszfeldolgozási folyamatra. Továbbá, kimutatták, hogy a különféle pszichiátriai kórképeknél a normálisnak tekintett bélflórához képest sajátos eltérések vannak jelen.

Patkányokkal végzett kísérletekben arra keresték a választ, hogy az intesztinális mikrobiom transzplantációja miként befolyásolja az akceptor állat viselkedését, stressztűrését.

Eltérő bélflórával rendelkeznek az aktív és a passzív stresszreakciót mutató egyedek

Forrás: 123 rf
Forrás: 123 rf

Két különféle állatkísérletes modell segítségével tanulmányozták azt, hogy a patkányok miként reagálnak az őket érő stresszre. Egyik esetben egy ketrecbe zárták az állatokat versenytárs állatokkal, a másik esetben fulladásveszélynek tették ki azokat. Az állatok különféleképpen reagáltak ezekre a helyzetekre. Néhány állat – harc nélkül – a ketrec sarkába húzódott, illetve nem kapálódzott a vízbe fulladás veszélye miatt, míg más egyedek harcosan léptek fel a velük egy ketrecbe zárt konkurens állatokkal szemben, illetve próbáltak védekezni a fenyegető fulladástól. A stresszre passzívan, illetve aktívan reagáló állatok bélflórájának az összetételét megvizsgálták a kutatók. Kiderült, hogy a passzívan reagáló állatok bélflórájában bizonyos baktériumok, például Clostridium-ok, nagyobb arányban voltak jelen, mint az aktív stresszreakciót mutató állatoknál.

Székletmikrobiommal átvihető depresszív hajlam

A kutatók a stresszre aktívan, illetve passzívan reagáló állatok bélflóráját átvitték egészséges, korábban stressznek ki nem tett patkányokba. A széklettranszplantációt követően azok az egyedek, amelyek a passzív stresszreakciót mutató állatok bélflóráját kapták, depresszívvé váltak. Ezzel szemben azok az állatok, amelyek az aktív stresszreakciót mutató fajtársak székletmikrobiomját kapták meg, nem mutattak viselkedésbeli változást.

Az immunrendszer közvetíthet a bél és az agy között

Érdekes módon a széklettranszplantációval „átültetett” depresszív viselkedés mellett morfológiai elváltozásokat is igazoltak az akceptor állatok agyában. Az immunrendszer részét képező mikrogliasejtek denzitása megnőtt, és az interleukin-1β expressziója fokozódott. Az előbbiek alapján valószínűsíthető, hogy a bél és az agy közötti bilaterális kapcsolatban az immunrendszer összekötő szerepet tölt be.

 

Forrás:

Molecular Psychiatry

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink