hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Októberre felülvizsgálják a TVK-t

Székely: vissza kell állítani az egészségügy presztízsét

A korábban már elmondottakhoz hasonlóan az egészségügy presztízsének visszaállítását, az ágazat átpolitizáltságának csökkentését, precíz jogszabályalkotást, az ágazatban dolgozóknak kiszámítható életpályamodellt ígért Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón számolt be jövőbeni terveiről.

Kérdésre válaszolva az ágazati miniszter közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jövőben szelektálhasson a szolgáltatók között. Székely Tamás hozzátette: a kormány szerdán nem foglalkozott az egészségpénztári törvénnyel, a kormányfő szerint azonban fel kell gyorsítani azt a munkát, amely eldönti a jelenlegi törvény sorsát. "Úgy gondolom, hogy hamarosan megfogalmazzuk azt az elképzelést, amelyet a kormány elé tudunk vinni" - mondta a tárcavezető.

Az egészségügyi miniszter - mint azt miniszteri meghallgatásán is jelezte - tervezi a teljesítményvolumen-korlát (TVK) rendszerének felülvizsgálatát, Jelenleg próbaszámítások folynak annak érdekében, hogy a TVK arányos legyen az intézmény által ellátott területtel. A miniszter úgy vélte, októberre ezzel a munkával is elkészülnek.

A jogszabályalkotásról szólva elmondta, hogy kiszámítható, megalapozott rendeletek kellenek, és hagyni kell időt az alkalmazásukra való felkészülésre.
Székely Tamás szorosabbra fűzné a beteg- és szakmai szervezetekkel az együttműködést, csökkentené a szolgáltatók adminisztrációs terheit, javítaná a népegészségügyi programokon belül a prevenciót, és minősített informatikai adatbázisok létrehozását szorgalmazza. Az alapellátásban dolgozók finanszírozásáról szólva közölte: 7,1 milliárd forint többletforrást kapnak többek között azért, mert ellenőrzik a jogviszonyt, vagy mert az adott orvos több szakvizsgával rendelkezik. Ezenkívül az úgynevezett fix díjak is módosulnak attól függően, hogy egy orvos mennyi helyen rendel és mennyien tartoznak a praxisához.
A finanszírozási kormányrendeletet a következő kormányülésen terjeszti a kabinet elé Székely Tamás egészségügyi miniszter.


Forrás: MTI

Cikkünk a bizottsági meghallgatásról

 


Teoretikus felvetés

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint Gyurcsány Ferenc csak teoretikus felvetésként beszélt szerdán a kormány esetleges lemondásáról. A Fidesz szerint ha egy kormány elveszíti társadalmi felhatalmazását és parlamenti többségét, akkor a kormányfő vagy felajánlja lemondását vagy bizalmi szavazást kér az Országgyűlésben. Daróczi Dávid arra reagálva nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Reuters hírügynökség beszámolója szerint a miniszterelnök szerdán délelőtt külföldi tudósítók előtt arról beszélt, a kormánynak le kell mondania, ha az Országgyűlés nem fogadja el a költségvetést.
A szóvivő tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc egy újságírói kérdésre válaszolva jelezte: teljesen kizártnak tartja, hogy az Országgyűlésben az ellenzéki pártok közösen, a kormány ellenében fogadják el például az egykulcsos adó bevezetését. Azt ugyanis nem támogatja a Fidesz, vagy ha taktikai okok miatt mégis megszavazna egy ilyen kezdeményezést, az olyan következményekkel járna, hogy azonnal elveszítené a népszerűségét, amit a populista politizálás hozott nekik - idézte fel az elhangzottakat Daróczi Dávid.

 

cimkék

Könyveink