hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Százmilliárdok hiányoznak

A 2008-as válságnál is alacsonyabb szinten áll a magyar egészségügy finanszírozása, évente százmilliárdokat kellene még beletenni ahhoz, hogy legalább a régiós átlagot elérjük, közölte a Hír TV.

Alulfinanszírozottság, szakemberhiány és strukturális problémák – a szakértők szerint ez a magyar egészségügy három fő problémája. A szakemberhiány tulajdonképpen az alulfinanszírozottságból – a rendkívül alacsony bérekből – fakad, a rossz kórházi gyakorlatok pedig erősítik mindkét problémát. A helyzet súlyosságát több, a közelmúltban közzétett statisztika is mutatja. Januárban a tavalyihoz képest három hellyel csúszott lejjebb Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) rangsorában, ezzel az Európai Unióban az utolsó helyre került. Ez a rangsor olyan adatokat mér, mint az ellátás hozzáférhetősége, a rendszer finanszírozottsága vagy a gyógyítás hatékonysága.

Egészségügyi közgazdászok több megoldást is felvetettek, ami közös bennük, az az, hogy nagyon komoly állami forrásátcsoportosítást, az egészségügyi dolgozóknak, különösen az ápolóknak drasztikus béremelést javasolnak. Ennek a költségeit egyelőre csak megbecsülni lehet, de az biztos, hogy százmilliárdos nagyságrendű összegek hiányoznak az egészségügyből.

A dolgozóknak még egy minimális bérfejlesztése is körülbelül 30 milliárd forint pluszkiadást jelentene a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István számítása szerint. (Összehasonlításképp: kormányzati kommunikációra, a „Magyarország erősödik, üzenjünk Brüsszelnek” és hasonló kampányokra tavaly és tavaly előtt 50 milliárd forint ment el.) Ha az egészségügy teljes költségvetését nézzük (kórházak fenntartása, kezelések költségei, új beruházások), és legalábbis a finanszírozás terén a régiós átlag szintjére szeretnénk felvinni a magyar egészségügyet, akkor Éger számítása szerint 600-700 milliárd forintra lenne szükség.

A legtöbb szakértő szerint a magyar egészségügy finanszírozása jelenleg arra sem elég, hogy a mostani színvonalon tovább tudjon működni. Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház korábbi főigazgatója 100 milliárd forintra becsülte azt a többletforrásigényt, amelyre szükség van ahhoz, hogy ne kelljen kórházi osztályokat bezárni, vagy hogy ne adósodjanak el teljesen a kórházak.

További részletek

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink