hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sürgős a beavatkozás – üzenik az SBO-król

Más sürgősségi centrumok is könnyen Eger sorsára juthatnak, ahogy ez történt több mint egy éve Veszprémben, pár hónapja Szombathelyen – idézi Berényi Tamást, az MSOTKE elnökét a Napi.hu.

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság Közhasznú Egyesület (MSOTKE) elnöke az egri kórház sürgősségi ellátásán (ahonnan egyszerre hat orvos távozott) és az ottani betegek biztonságán túl az egész szakma jövőjét is bizonytalannak ítéli – olvasható a lapban.

Sokan azt látják csak, hogy a sürgősségi osztály tolja be a "drága" betegeket egy teljesítmény-limitált rendszerbe, ami megmagyarázza, hogy miért nem rajonganak az SBO-kért a kórházvezetők. A működést támogató menedzsment és infrastruktúra nélkül pedig egyszerűen nem tartható fenn az elvárt színvonalon a sürgősségi betegellátás, ráadásul eközben csak veszteséget termel az intézménynek.

A sürgősségi szakorvosoknak állandóan konfliktusokat kell felvállalni azért, hogy a beteget, a rizikó szerinti besorolásnak megfelelő ellátáshoz juttassák. Gyakorlatilag végig kell küzdeniük a betegeket az egész rendszeren, telefonálgatni, evidenciákért könyörögni - fogalmaz Berényi. Jogszabály szerint ugyan a sürgősségi ügyeletes diszponál az ágyak fölött, a valóságban azonban sokszor több időt tölt el azzal az orvos - miközben rengeteg konfliktust generál -, hogy megoldja a beteg továbbküldését, mint az érdemi beavatkozással. Ez is az egyik oka annak, hogy a betegek elnyújtottnak élik meg a sürgősségi ellátást és annak is, hogy végzett fiatal szakorvosok hamar feladják, és továbbállnak – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink