hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Csoportosan álltak fel az orvosok Egerben

Az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátási Osztályán dolgozó orvosok közül legalább hatan – köztük az osztályvezető is – beadták a felmondásukat.

Az indokok egyelőre nem ismertek, de a heol.hu úgy tudja, hogy a távozók közül többen a rossz munkakörülményekre, a nem megfelelő technikai és személyi feltételekre hivatkoztak. Dr. Fűtő László ügyvezető igazgató elismerte a lapnak, hogy néhány vállalkozó, közreműködő orvos felmondta a szerződését a sürgősségi osztályon, de szerinte többségük csak egy-egy műszakot látott el, nem teljes munkaidőben dolgozott a kórházban. Hangsúlyozta, hogy a betegellátás nem került veszélybe.

A távozók között van a sürgősségi osztályvezető főorvosa, aki ezt megerősítette a lapnak. Csütörtök délután a kórházban rendkívüli főorvosi értekezlet hívtak össze a történtek kapcsán. 

Mivel az ügy jelenlegi résztvevői további konkrétumokról nem akartak nyilatkozni, a lap megkereste dr. Valent Mihályt, aki 2009-től 2010-ig vezette az egri kórház sürgősségi osztályát,  arról érdeklődve, szerinte mi állhat a történtek hátterében. Nos, mint elmondta, nem hiszi, hogy ennyi orvos egyszerre tévedhet.

– Ez a történet – hogy tudniillik orvosok csoportosan álljanak fel – eddig példátlan Magyarországon – fogalmazott dr. Valent. – Csodálkozom azon, hogy az orvosok ilyen helyzetbe kerültek, mert rendkívül jó szakemberek dolgoztak Egerben. Mindez annak köszönhető, hogy 2010 után csökkentették az orvosi létszámot a sürgősségin, és így vitték tovább az osztályt. A távozók helyére nem került senki, máshová vettek fel orvosokat.

A volt osztályvezető szerint  a sürgősségi osztályt úgy lehet tönkretenni, hogy sürgősségi szakorvosok helyett sok részmunkaidős, nem szakképzett orvost veszünk fel, és a műszakvezetők mellé rezidensek kerülnek – mondta. A járóbeteg-ellátáson lévő hosszú várólisták miatt sokan a sürgősségire mennek, és az ott dolgozó, nem professzionális sürgősségi orvosi kar nem képes megfelelni az elvárásoknak. A kórház menedzsmentje hozta őket ilyen helyzetbe. Régóta kérték a segítséget, amit nem kaptak meg. Ez vezetett az összeomláshoz.

A teljes cikk a heol.hu-n olvasható. 

(forrás: HEOL)
hirdetés

Könyveink