hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sosem volt ennyi kártérítési per a fogászatban

A Növekedés.hu szerint nőni fog a műhibaperek száma a magánegészségügyben, egyelőre a fogászatban a leggyakoribbak ezek.

Soha nem látott mértékben megszaporodott hazánkban a kártérítési perek száma a fogászatban – állítja Gáspár Lajos fogorvos, aki igazságügyi orvosszakértőként saját közvetlen tapasztalatai alapján és a kollégákkal folytatott beszélgetésekből is ezt szűrte le. Mivel az orvosi peres ügyekről nem vezetnek statisztikát, a valós helyzettel kapcsolatban csak ilyen közvetett módon lehet következtetéseket levonni.

Gáspár Lajos úgy látja: az egészségügyben, különösen a fogászatban, ahol mind jellemzőbb az üzleti befektetők megjelenése, kemény konkurenciaharc van kibontakozóban. A verseny a rendelők között már sokszor a túlélésért folyik, ezért gyakran egymás alá mennek az árakban, illetve esetenként szakmailag nem vagy nem kellően megalapozott ígéreteket tesznek, amiket aztán vagy be tudnak váltani, vagy nem.

Eközben a páciensek elvárásai egyre nagyobbak az egészségügyi ellátók iránt, az orvosok ma már inkább sok tekintetben szolgáltatók, akikkel szemben ráadásul lassan csaknem a szolgáltatóiparra vonatkozó jogi szankciók érvényesíthetők.

A problémák kialakulásában nem kis részben – legalábbis a fogászatban biztosan – ugyanakkor maguk a betegek is közrejátszanak, mert például nem tartják be az orvosi utasításokat, nem csinálják végig az előre megbeszélt kezelési tervet, vagy eltitkolnak alapbetegségeket, amelyek alapvető hatással lehetnek, mondjuk az implantáció sikerességére – mondja a szakértő a Növekedés.hu-nak.

A fogorvosok – és hagyományosan a nőgyógyászok mellett – mindig is nagy volt a kereslet a magánbetegek részéről, az utóbbi években-évtizedekben a magánegészségügy egyéb területei iránt is folyamatosan emelkedik a kereslet. Ebben jelentős szerepet játszik, hogy a kis lakásrendelők helyét egyre inkább a több szakmás magánklinikák veszik át.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink