hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Sokszorosára növeli a bőrrák kockázatát az autóban lehúzott ablak

Veszélyes a vezetéskor lehúzott ablak, mivel így a nap közvetlenül süti elsősorban a kart, ezáltal sokszorosára emelkedik a bőrrák kialakulásának kockázata - figyelmeztetnek amerikai bőrgyógyászok.

A Journal of the American Academy of Dermatology című szaklapban publikált tanulmányban 85 ezer bőrrákos esetet vizsgáltak, és eredményeik alátámasztották azokat a korábbi eredményeket, amelyek szerint gyakoribb a bal karon és az arc baloldalán kialakuló elváltozás. Az eredmények fordítva igazak akkor, ha a vizsgált alanyok olyan országban élnek, ahol az emberek jobboldalt vezetnek.

Dr. Paul Nghiem, a Washington Egyetem professzora azt tanácsolja minden autóvezetőnek, hogy viseljen hosszú ujjú felsőt és húzza fel az ablakot a kocsiban.

Egyetért ezzel Dr. Lisa Kellett torontói bőrgyógyász is, ám felhívja a figyelmet, hogy az autó felhúzott ablakai sem jelentenek teljes védelmet: csökkentik ugyan a kockázatot, de valamennyi UVA sugárzás képes az üvegen áthatolni, és ez is bőrrákot okozhat.

A lehúzott ablak a sokszorosára növeli a bőrrák kockázatát

A jelenlegi adatok és a korábban nyilvánosságra hozott publikációk is azt mutatták, hogy a baloldali bőrrák sokkal gyakrabban alakul ki férfiaknál, de dr. Kellett arra számít, hogy az arányok változni fognak: "Manapság egyre több nő vezet, ezért úgy vélem, a nemek közti különbség lassan kiegyenlítődik" - mondta. Álláspontja szerint hamarosan a baloldali bőrrákos nőkről szóló jelentések is megjelennek.

A bőrgyógyász mindenestre a fenti tanácsokat kiegészítve azt ajánlja mindenkinek - különösen a gyermekes szülőknek -, hogy használjanak magas, legalább 30-as faktorszámú naptejet: ha autóba ülnek (akár sofőrként akár utasként) akkor azért, ha pedig gyalogolnak akkor azért...

(forrás: CBC, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink