hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Sok helyen már csak januárra lehet fogászati időpontot kapni

A VG szerint mind a magánellátásban, mind az államilag finanszírozott fogászatokon torlódnak a betegek a tavalyi két hónapos leállás miatt.

A tavalyi kötelező, két hónapig tartó leállás óta nemcsak a magánellátásban, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott rendelőkben is feltorlódtak a betegek – mondták a VG-nek fogorvosok. Meg sem állnak, naponta negyven beteget látnak el a háromszékes rendelőben – tette hozzá Rónai András szájsebész, fogszakorvos, a Ronand Kft. ügyvezetője. A tizenegy munkatársat alkalmazó praxisban a páciensek többsége magyar, a szájsebész már nem épít a fogászati turizmusra.

Azért a páciensek 25-30 százaléka még most is külföldi, ám ezeket a betegeket már csak akkor vállalja, ha képesek annyiszor visszamenni kontrollra vagy beavatkozásra, ahányszor szakmailag indokolt. 

A koronavírus-járvány miatt 15-20 százalékkal kellett az árakat emelnie. Rónai András hozzátette: a pandémia kitörése után hiány volt a fogászati alapanyagokból, és drágábban tudta beszerezni az orvostechnikai eszközöket, implantátumot, tömőanyagokat. 

Egy tömés ára most 16–25 ezer forint, egy implantátumé 130 ezer, 40 ezer egy kerámiakorona, a fémmentes korona ára 60 ezer körül van. A betegeknek tömésre és fogpótlásra egy-másfél hónapos, implantátumra egy-két hetes határidőre tudnak időpontot adni. A privát rendelőben megnövekedett betegszám oka az is lehet a magánorvos szerint, hogy a NEAK-os rendszerben is feltorlódtak a páciensek, ezért a két szektor közül választva próbálnak mihamarabbi időpontot találni.

Nagymértékben megváltoztatta a fogászatokon a betegellátást a pandémia – mondta Kivovics Péter, a fog- és szájbetegségek országos szakfelügyelő főorvosa. Volt olyan periódusa a járványhelyzetnek, amikor csak sürgősségi ellátást biztosíthattak a fogászati rendelők – ez vonatkozott a NEAK-szerződéssel rendelkező praxisokra és a magánellátás keretében működőkre is. A páciensek egy része – félve a fertőzéstől – nem jelent meg az évenkénti szűrővizsgálatokon sem. Hozzátette: a Magyarországon élők szájhigiénéje és fogainak állapota jócskán elmarad a többi európai országétól, a sereghajtók közé tartozunk. Kiemelte: a hazai lakosság mintegy fele csak fájdalom esetén látogatja a fogorvost. A koronavírus-járvány negyedik hullámában a hazai betegforgalom a járványt megelőző orvos-beteg találkozók 70-80 százalékára esett vissza – mondta Kivovics Péter.

Magyarországon körülbelül háromezer fogorvos áll szerződésben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel. Van, ahol már csak januárra tudnak időpontot adni, de a sürgős eseteket megpróbálják előrevenni.

A teljes információt ITT olvashatja

cimkék

hirdetés

Könyveink