hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Sikeresen szorították ki a pénzes magyarokat az állami kórházakból

Amióta állami kórházban nem szabad fizetős szolgáltatást nyújtani, magyar páciensek csak elvétve jutnak be a  VIP-szobákba – írja áttekintésében a VS.hu.

Az Uzsoki Utcai Kórházban 2013-ban azért hozták létre a VIP-részleget, hogy az orvosok és az ápolók pluszpénzhez jussanak, továbbáhasznosítsáka kórház méretét, felszereltségét – idézi fel a lap. A kórházak ugyanis sokkal több beteget is el tudnának látni, ám mivel az állam csak egy bizonyos határig finanszírozza a gyógyítást, Magyarországon szinte mindegyik kórháznak, így az Uzsokinak sem használták ki a kapacitásait.

Azonban amióta – tavaly októberben – a kormány úgy döntött, hogy teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, magyar páciensek csak elvétve jutnak be az osztályra. Ahhoz ugyanis külön kiegészítő biztosítást kell kötniük egy a kórházzal szerződésben álló céggel; a kórházzal közvetlenül nem szerződhetnek.

„Most a legtöbb beteg az arab országokból és Romániából érkezik, de jönnek páciensek Nyugat-Európából, Skandináviából is” – idézik az Uzsoki főigazgatóját. Ficzere Andrea szerint a hazai páciensek elismerik az Uzsokiban folyó magas szakmai színvonalú munkát, de pillanatnyilag nem tudják őket fogadni, úgyhogy egyelőre nem tudnak mást tenni, mint keresik a jogi megoldást.

Hasonló cipőben jár a Semmelweis Egyetem saját közhasznú társasága is: szolgáltatásain keresztül szintén megkerülhető volt az intézményi várólista, rövidebb lehetett a diagnózisig eltelt idő. A Semmelweis Egészségügyi Kft. önálló gazdasági társaság, így nem kap semmilyen közfinanszírozást. Czétényi Rita sajtóreferens szerint ez a szervezeti forma alkalmas arra, hogy a közfinanszírozott ellátásoktól teljesen függetlenül, azok bárminemű veszélyeztetése nélkül értékesíthesse az egyetem a rendelkezésére álló szabad kapacitásait. A cég fizet a műtő és az eszközök használatáért, és az intézmény ezenfelül osztalékot is kap a kft.-től. Magyar betegeket azonban most ők sem fogadhatnak.

„Kerestük az egészségügyért felelős államtitkárságot is – írja a VS.hu  –, hogy megtudjuk, az államtitkár tavaly őszi bejelentése óta leültek-e már tárgyalni az érintettekkel, sikerült-e külön, egyedi eljárással rendezni a magánszolgáltatók helyzetét, ahogyan ezt korábban ígérték. Azt a választ kaptuk, hogy az ellátórendszert az egészségügy szereplőinek részvételével úgy szervezik majd meg, ’hogy minden szakmában a területi kiegyenlítéssel esélyegyenlőséget biztosítsanak’, azaz csökkenjenek a társadalmi esélykülönbségek” – olvasható a vs.hu-n.

 

(forrás: vs.hu)
hirdetés

Könyveink