hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Segít a zsír, meg némelyeknek az alkohol

A magas zsírtartalmú diéta védelmet jelenthet az agy öregedése ellen, míg a mérsékelt alkoholfogyasztás kardiovaszkuláris protektív szerepe csak a szerencsés 15 százalék esetében érvényesül.

Egy dán kutatás szerint a magas zsírtartalmú diéta akadályozza az agy öregedését – legalábbis egerek körében. A kutatók szerint eredményeik hosszú távon segítséget jelenthetnek a korai öregedésben szenvedők, valamint az Alzheimer- és Parkinson-kórosok terápiájában.

A Koppenhágai Egyetem Egészséges Öregedés Központjának tudósai olyan egereket tanulmányoztak, amelyeknek sérült a DNS-javító rendszerük, ezért a korai öregedés jeleit mutatják, ahhoz hasonlóan, mint a hasonló defektussal rendelkező Cockayne szindrómás emberek, akik igen korán öregszenek, és csak 10-12 éves korukig élnek. A kutatók eredményei szerint a Cockayne szindrómás egerek magas zsírtartalmú táplálása révén megelőzhetők az öregedés egyes tünetei, így pl. a hallásromlás vagy a súlyvesztés.

A Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmány (A High-Fat Diet and NAD+ Activate Sirt1 to Rescue Premature Aging in Cockayne Syndrome) vezető szerzője, Vilhelm Bohr elmondja: „Jelenleg nem rendelkezünk hatékony terápiával a Cockayne szindróma gyógyítására, viszont eredményeink azt sugallják, hogy a magas zsírtartalmú diéta hátráltatja az öregedési folyamatokat. A magas zsírtartalmú diéta az agy öregedését is gátolja.”

Az öregedés során jelentkező agyi, kognitív funkcióromlás egyik okozója valószínűleg az agy glükózfelvételének romlása lehet. A csökkenő glükóztranszport miatt az agy éhezik, nem tudja megfelelően ellátni a feladatait. Mint korábbi kutatások (E. Freemantle és munkatársai: Omega-3 fatty acids, energy substrates, and brain function during aging; Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids) kimutatták, bizonyos omega-3-zsírsavak, konkrétan a dokozahexaénsav (DHA) serkentheti az agyi glükóztranszportot, így ellene hathat az öregedő agy funkcióromlásának. Továbbá az omega-3-zsírsavak (a DHA-n kívül az a-linolénsav/ALA és az eikozapentaénsav/EPA is) segítenek a ketontestek létrejöttében, a ketontestek révén pedig az agy kivédheti a glükóz csökkenésének a hatását: az agysejtek átállnak a hozzáférhető ketontestek fogyasztására.

Vilhelm Bohr és munkatársai is azt találták, hogy a magas zsírtartalmú diéta öregedés ellenes hatása a ketontestek, konkrétan a b-hidroxivajsav révén érvényesül: a NAD+ szupplementációhoz (nikotinamid-adenin-dinukleotid) hasonlóan a b-hidroxivajsav is aktiválja a csökkent DNS-javító mechanizmusok miatt gátolt sirtuin1/SIRT1-útvonalat, ezáltal akadályozza a neurodegeneratív folyamatokat, visszafordítja az öregedés metabolikus, transzkriptomikus és viselkedéses jeleit.

A ketontesteket a máj állítja elő zsírsavakból, hogy szénhidrátban szegény táplálkozás vagy éhezés idején alternatív energiaforrást jelentsenek az agy és a szív sejtjeinek. Mint a kutatók kifejtik: úgy találták, hogy a legkifejezettebb öregedésgátló hatással a kókuszzsír rendelkezik.

 

A szerencsés 15 százalék

Egy új svéd vizsgálat igazolja, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás véd a koronáriabetegségek ellen. Azonban csak a lakosság 19 %-a rendelkezik azzal a genotípussal, amelynek esetén az összefüggés szignifikáns (a svéd lakosság körében 19% az adott genetikai típusra homozigóták aránya). A CETP TaqIB (rs708272) polimorfizmus (CETP: koleszterinészter transzfer protein) játszik szerepet az alkoholfogyasztás egészségügyi hatásainak kialakulásában, írják a kutatók az Alcohol című szaklapban megjelent tanulmányukban (Kirsten Mehlig és munkatársai: CETP TaqIB genotype modifies the association between alcohol and coronary heart disease: The INTERGENE case-control study); önmagában sem a genetikai variáns (B2), sem a mérsékelt alkoholfogyasztás nem jelent védelmet, csak a kettő együttes megléte véd a koronáriabetegségek ellen.

A védőhatás mechanizmusa ismeretlen; az egyik hipotézis szerint az alkohol valami módon befolyásolja a CETP működését, majd a CETP valami módon pozitív hatást fejt ki a HDL-koleszterinre. A másik hipotézis az alkohol védő hatású antioxidáns tartalmára alapoz. A kutatók nyilatkozata szerint már a közeljövőben egyszerűen megoldható lesz, hogy csak a genetikai teszt eredménye után adjuk valakinek azt a tanácsot, hogy fogyasszon mérsékelt mennyiségű alkoholt.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink