hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Sebezhetőbbé tehető a prosztatarák

Az amerikai Cedars-Sinai Rákkutató Központ szakemberei egy olyan eljárást fedeztek fel, amellyel a prosztatarákos tumorokat körülvevő szövetek átalakíthatók, így érzékenyebbé, sebezhetőbbé tehetők a szervezet immunrendszere és egyes gyógyszerek számára.

Az epigenetikus újraprogramozás nevű eljárással a kutatók képesek voltak a tumor és a daganat mikrokörnyezetének sejtjeiben gátolni az EZH2 fehérje expresszióját. Ez a fehérje nagy mennyiségben található meg a prosztatarákos daganatokban, és segít a tumoroknak az ellenőrzőpont-gátló készítményekkel szembeni védekezésben. Szemben a hagyományos genetika diszciplinájával, ahol DNS-szakaszok öröklődése és működése tanulmányozható, az epigenetika egyes gének és génszakaszok ki- és bekapcsolásával foglalkozik, mivel az ilyen funkciók alapvetően változtathatják meg a sejtek és szövetek működését. Az egyelőre állati modellszervezeteken vizsgált EZH2-gátlás hamarosan klinikai vizsgálati fázisba kerül, és sikeres eredmények esetén jelentősen javíthatja az ellenőrzőpont-gátló készítmények hatékonyságát.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Forrás: Katherine L. Morel et al, EZH2 inhibition activates a dsRNA–STING–interferon stress axis that potentiates response to PD-1 checkpoint blockade in prostate cancer, Nature Cancer (2021).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés