hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Prosztatarák: túl későn fordulnak orvoshoz a férfiak

Az európai átlagnál rosszabb a prosztatarák halálozási aránya Magyarországon, mert panaszaikkal a betegek későn fordulnak orvoshoz – a Semmelweis Egyetem online előadással és ingyenes szűrési lehetőséggel szeretné felhívni erre a figyelmet. A július 22-i Semmelweis Egészség Napokra az egyetem honlapján lehet jelentkezni. A témában az előadásra jelentkezők közül csaknem százan részt vehetnek egy szeptemberi díjmentes prosztatarák-szűrésen is a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján.

Hazákban az európai átlag feletti az olyan prosztatarák megbetegedések aránya, amelyeket már csak a daganatos áttétek kialakulását követően vesznek észre, amikor már nehezebb megmenteni a páciens életét. Nálunk mintegy 30 százalék ez az arány, míg Nyugat-Európában jellemzően 10-15 százalék. Éppen ezért is hívja fel a figyelmet egy online előadás az urológiai szűrővizsgálat jelentőségére a Semmelweis Egészség Napokon.

A prosztatarák megbetegedési statisztikában az európai középmezőnyben található Magyarország, de a halálozási arányszám sokkal magasabb. Lakosságarányosan majdnem annyian halnak meg Magyarországon prosztatarákban, mint azokban a Skandináv országokban ahol két és félszeres a betegség gyakorisága. Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák. Ha valakinél időben fedezik fel a betegséget, akkor a radikális prosztata-eltávolítással javulnak az életkilátásai, viszont ha késői a felismerés, akkor már csak gyógyszeres kezelésre van mód, és a várható életkor is alacsonyabb – mutatott rá dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

Egy követéses vizsgálat szerint jobb az életkilátása azoknak, akiknek radikálisan eltávolítják a prosztatáját. Az ilyen beavatkozáson átesett 70 év felettiek átlagosan még 11,4, míg a gyógyszerest kezelést kapók 7,4 évig éltek. A 70 év alattiaknál ez 11,3, illetve 8,8 év. Ebből a jelentős különbségből is látszik, mennyire fontos a korai felismerés – hangsúlyozta Nyirády Péter.

Aki bármilyen urológiai panaszt, például gyakori vizelési ingert észlel, annak egyből érdemes felkeresnie a szakrendelést. A szakmai javaslat szerint 40 és 50 éves kor között legalább egyszer érdemes elvégeztetni egy olyan vérvizsgálatot, ahol a PSA, azaz prosztataspecifikus antigént nézik meg. Emellett egy olyan prosztatavizsgálatot is kell végeztetni, amikor a szakorvos a végbélen keresztül megtapintja a prosztatát. Akinek a közvetlen családjában előfordult már a betegség annak 45 éves kortól, a többieknek 50 éves kortól érdemes egy-két évente megvizsgáltatni magukat.

A férfiak egészségtudatossága nagyban elmarad a hölgyekétől, sokszor pont a női családtagok beszélik rá a férfiakat a vizsgálatra. A gyógyulásra sokkal nagyobb az esély, ha valaki egészséges életmódot folytat és rendszeresen vesz részt vizsgálatokon. Az legfontosabb az egészségtudatos életmód, a változatos táplálkozás, az optimális testsúly és a rendszeres testmozgás. Ezzel egyébként a krónikus megbetegedések 60 százalékát lehet megelőzni, ami igaz a prosztatarákra is, amelynek egyébként nincsenek specifikus tünetei – húzta alá dr. Kovács Petra, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika szakorvos jelöltje, aki úgy látja, hogy a fiatalabb generáció már tudatosabb az egészségével kapcsolatban.

A Semmelweis Egészség Napok Az urológiai szűrővizsgálat jelentősége című online eladásán résztvevők közül közel százan – összesen 96-an – jelentkezhetnek az Urológiai Klinika által szervezett ingyenes prosztatarák-szűrésre, amelyet szeptember 12-én tartanak. A vizsgálatra való regisztráció pontos menetéről a július 22-i online előadásról szóló tájékoztató e-mailben kapnak részletes információkat az érdeklődők.

A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvényének időpontja: 2020. július 22., szerda 16:00-20:00 ór

A programok regisztrációkötelesek, az online részvételhez a Zoom program szükséges, melyet a https://zoom.us/download oldalról tölthető le ingyenesen. A részletes program és a regisztráció ide kattintva érhető el.

A sajtóközleményhez kapcsolódó videós anyag és Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatójának, illetve Kovács Petra, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika szakorvos jelöltjének nyilatkozata az alábbi linkre kattintva tölthető le.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés