hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Rota-oltásra bíztatnak

A rotavírus elleni vakcina beadása mellett érvelő gyermekorvosokat megszólaltató cikket közöl a Magyar Idők – itt a szezonja e hányásos-hasmenéses betegségnek.

Nem olcsó, de feltétlenül megéri – írja a lap. A védőoltás Magyarországon nem része a kötelező oltási rendnek, ezért a szülőknek kell azt kifizetniük. Ez 17-18 ezer forintos kiadást is jelenthet, ám ha a gyermeket legyőzi a vírus, akkor a betegség átvészelése sem olcsó, hiszen például sokkal több pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszer fogy, nem beszélve a bélflóra helyreállítását segítő és egyéb gyógyszerekről – idézi Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnökének érveit a lap. – Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus masszív ellenálló képessége miatt gyakran az egész család – testvérek, szülők, nagyszülők – átesik a fertőzésen, előfordulhat tehát, hogy több családtag is kiesik a munkából. A betegséget követő, akár hetekig tartó immungyenge állapot pedig további fertőzéseknek is kiteszi a kis betegeket.

Magyarországon jelenleg nagy szórást mutatnak az átoltottsági  adatok: míg az országos átlag 20 százalék körüli, addig egyes vidéki területeken alig éri el a 3-4 százalékot. Ez nagyon alacsony szám annak fényében, hogy Nicaraguában is 80 százalék fölötti a rotavírus elleni átoltottság (Ott szerepel a kötelező oltások között. A szerk.) – mondta a  lapnak  Ujhelyi Enikő, a Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának osztályvezető főorvosa. Ilyen szintű átoltottság kellene ahhoz, hogy a lakosságban kialakuljon az úgynevezett nyájimmunitás, vagyis azok is védettek legyenek, akik nem kaptak védőoltást.

Fontos tudni, hogy a legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van: az oltóanyag 6 hetes kortól 24 hetes életkorig alkalmazható, így időben érdemes beadatni.

Érdemes érdeklődni az önkormányzatoknál is, mert vannak települések, ahol ingyenesen biztosítják a kicsiknek a rotavírus elleni vakcinát, ilyen például Gyöngyös, Szolnok, vagy a fővárosban Budavár és Ferencváros - olvasható a magyaridok.hu-n.

 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink