hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Az oltott csecsemők védik a nyájat

Csökkent a hasmenés miatt kórházba került nagyobb gyerekek és felnőttek száma is, miután az USA-ban 2006-ban megkezdték a csecsemők rotavírus elleni oltását – írja a PharmaOnline.

A rotavírus a gastroenteritis („gyomorinfluenza”) egyik gyakori oka, a fertőzéssel szemben védelmet nyújtó vakcina alkalmazása pedig csökkenti a kórházi felvételek számát az iskoláskornál fiatalabb gyermekek körében. Eddig azonban nem volt tisztázott, hogy a csecsemők védőoltása védelmet biztosít-e az idősebbek számára is – idézi a lap a kutatókat.

„Vizsgálatunk a rotavírus elleni vakcinációs program előnyeit igazolta, ugyanakkor összességében a populáció szintjén is előnyösnek bizonyult, amire nem számítottunk – magyarázta a Reutersnek adott interjújában Ben Lopman, aki részt vett az USA prevenciós szolgálatának, a CDC-nek a felmérésében. Ez egy példa arra, amit nyáj- („herd”) immunitásnak neveznek. A gyermekeknek adott vakcina megakadályozza, hogy megbetegedjenek, ugyanakkor megelőzi azt is, hogy a fertőzést továbbadhassák testvéreiknek és szüleiknek is” – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés