hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Richter: picit jobb

A várakozásokat kismértékben felülmúló negyedik negyedéves nettó profitot tett közzé ma hajnalban a Richter, melynek üzemi eredményét számos egyszeri tétel és számviteli változás torzítja - írja a Portfolio.hu.

Az eredmény ugyan jelentősen csökkent, ez azonban egy kiugró bázishoz képest történt és ismét érkezett egy jelentős mérföldkő bevétel.

A gyorsjelentés legfontosabb pontjai:

  • a vártnak megfelelően zuhanó USA és erős orosz bevételek;
  • jól alakuló hazai és kelet-európai forgalom...
  • ...Lengyelország azonban gyengén teljesített;
  • számos számviteli változás és egyszeri tétel üzemi szinten;
  • jelentős költség elszámolások a 12%-os adó és az orvoslátogató díjak után egy decemberi törvénymódosítás miatt;
  • 17 m USD mérföldkő bevétel a Watsontól.

A lap véleménye szerint a mai kereskedés során nem lesz érdemi elmozdulás a gyorsjelentés következtében, hiszen az üzemi soron számos egyszeri tétel és számviteli változás miatt nehéz a várakozásokhoz hasonítani az eredményt, a nettó profit pedig a vártnál csak kismértékben lett magasabb. A papírok ugyan mind hisztorikus, mind relatív értelemben olcsónak számítanak, az árfolyama azonban a következő hetekben is nyomott maradhat annak köszönhetően, hogy a kormány a korábbi információk alapján ismét jelentős elvonásra készül a gyógyszerkasszában. Ez pedig a Richter (és az Egis) számára komoly kockázati tényezőt és várhatóan profitcsökkenést jelent.

Profit

A költségek közül az alábbiakat érdemes kiemelni:

- a társaság a negyedik negyedévben 665 millió forintot elszámolt az értékesítési és marketing költségek soron az orvoslátogatói díjak miatt, hiszen ezek egy decemberi törvénymódosítás nyomán már nem igényelhetőek vissza a K+F kiadások erejéig;

- a marketing költségek új elemként tartalmazzák az új forgalomba hozatali engedélyek megszerzésére fordított, 2006-tól fizetett hatósági díjak immateriális eszközként való aktiválását követő értékcsökkenés elszámolást 963 millió forint értékben, illetve a megvásárolt Grünenthal portfolió piaci forgalmazási és márka jogainak értékcsökkenését (392 millió Ft);

- az igazgatási és egyéb működési költségek a PregLem menedzsment középtávú ösztönzési rendszerével kapcsolatos kötelezettség vállalás időarányos részét és a Grünenthal termékportfolió megvásárlásának ügyvédi költségeit;

- a kutatási és fejlesztési költségek egy adóhatósági megállapítás miatt jelentősen csökkentek. A negyedik negyedévben végrehajtott elszámolás változtatás szerint a K+F költségek közül kivezették és immateriális eszközként számolták el az új törzskönyvek megszerzésére 2006 óta fizetett hatósági díjakat. Ennek következtében a K+F költségek 3.645 millió forinttal csökkentek. A költségeket a PregLem és a Richter-Helm Biologic kutatási ráfordításai növelték.

- az egyéb bevételek és ráfordítások egyenlegét növelte a Watsontól kapott 17 millió dolláros mérföldkő bevétel, s szintén itt került elszámolásra az 1,7 milliárd forintos, 12 százalékos ágazati különadó is, amit szintén nem tud visszaigényelni a cég a K+F kiadások után. A könyvvizsgáló kérésére a cég a helyi iparűzési adót már nem ezen a soron, hanem az adók között mutatja ki, ami szintén költségcsökkentő tényező volt a negyedik negyedévben (3,1 milliárd Ft). A román nagykereskedő cég vevőköveteléseire 600 m Ft-os értékvesztést számolt el a Richter.

Piacok

A belföldi piacon a bevétel forintban 6 százalékkal emelkedett, az árcsökkentés elhanyagolható volt. 2010-ben a társaság 10 új készítményt vezetett be.

Lengyelországban, euróban számolva 26 százalékkal esett a bevétel, ami döntően a nem promócionált készítményeknek volt betudható. A többi kelet-európai országban azonban jó negyedévet ért el a cég.

A legnagyobb piacon, Oroszországban 42 százalékkal zuhant az árbevétel, ami azonban a harmadik negyedéves előszállításoknak volt köszönhető, melyek mértéke 2 hónapot tett ki. A lap számításai szerint - az első féléves adatokból kiindulva - 25-30 százalékos lehetett a növekedés a negyedik negyedévben.

Ukrajnában a stabilizálódó politikai helyzet kedvező hatással volt a gazdasági környezetre, a bevétel így kiugró mértékben, 86 százalékkal emelkedett.

Az USA-ban dollárban 34 százalékkal esett a bevétel, amire a korábbi tájékoztatások szerint számítani lehetett. A drospirenone-hoz kapcsolódó profitmegosztásból származó bevétel az év második felében tovább csökkent részben a generikus verseny következtében. A termék életgörbe érett szakaszába ért nőgyógyászati készítmények forgalma szintén csökkent a vizsgált időszakban, a Plan B OneStep márkanevű sürgősségi fogamzásgátló forgalom-növekedése nem tudta ellensúlyozni a Plan B eladásából származó bevételek további csökkenését, amely elsősorban az élesedő generikus verseny következménye.

A teljes cikket a Portfolio.hu-n olvashatja.

A Richter 2010. I-IV. negyedévi jelentése a Budapesti Értéktőzsdére itt olvasható.

(forrás: Portfolio.hu)
hirdetés

Könyveink