hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Rékassy: Elbukott a kormány terve

Rengeteg átalakítási terv és reformelképzelés hever az egészségügyi kormányzat asztalán, amelyeket orvosok nélkül képtelenség végrehajtani, mondta a Magyar Hangnak Rékassy Balázs.

Azzal, hogy a Magyar Orvosi Kamarához (MOK) önként is csatlakozott az orvosok jelentős része, azt jelenti, hogy elbukott a kormány terve, hogy jelentéktelen szereplővé degradálja a MOK-ot. A néhány nappal ezelőtti találkozó Takács Péter egészségügyi államtitkár és Kincses Gyula kamarai elnök között pedig ennek a beismeréseként értékelhető a kormány részéről – mondta a Magyar Hangnak Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász, elemző.

Az elemző kifejtette, orvosként számos olyan kollégájával beszélt az elmúlt hetekben, akik bár korántsem voltak megelégedve a MOK munkájával és a szervezet elnökségével, a kötelező kamarai tagság eltörlése, de különösen az etikai eljárások elvétele és közvetetten a kormány alá helyezése széles körben kiverte a biztosítékot, ami a kamara melletti kiállást eredményezte. A szakértő szerint az orvostársadalom felismerte, hogy szükség van egy erős, egységes érdekképviseletre, amit önkéntes alapon is létre lehet hozni.

A MOK, 34 ezer önkéntes taggal továbbra is megkerülhetetlen szereplője az egészségüggyel kapcsolatos döntéseknek, ráadásul tisztán szakmai, politikamentes alapon. Ezzel a ténnyel volt kénytelen szembesülni a kormány is – tette egyértelművé Rékassy Balázs, megjegyezve: rengeteg átalakítási terv és reformelképzelés hever az egészségügyi kormányzat asztalán, amelyeket orvosok nélkül képtelenség végrehajtani. Egyértelművé vált az is, hogy parancsuralmi eszközökkel nem ér eredményt a kormány, ezért kénytelen lesz kompromisszumokat kötni, ha el akarja kerülni, hogy teljesen összedőljön az ellátás.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink