2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Rákellenes Világnap: mozogj, cselekedj!

A Magyar Rákellenes Liga mindenkit hív, hogy sétáljon, fusson, mozogjon velük 30 percet február 4-én, a Rákellenes Világnapon.

A Rákellenes Világnapot immár 21 éve tartják minden év február 4-én. Idén van a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) hároméves „Ez vagyok és ezt teszem” (I am and I will) kampány utolsó éve. A Magyar Rákellenes Liga mindenkit hív, hogy sétáljon, fusson, mozogjon velük 30 percet a Rákellenes Világnapon.

Ma Magyarországon minden negyedik ember valamilyen daganatos betegségben hal meg. A legfrissebb adatok szerint hazánkban 2017-ben 79.270 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és 2019-ben összesen 32.638 haláleset történt.

Ami talán ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a 2016-ban bekövetkezett nemfertőző betegségek (non-communicable diseases, NCD) okozta halálozás 41,7%-át okozták daganatos betegségek! A halálozás vezető oka a tüdődaganat a betegek több mint negyedével (26,9%), a második leggyakoribb ok pedig a vastagbél daganat (15,4%) volt. Nem véletlen, hogy a tudományos kockázatbecslés szerint hazánkban 2016-17-ben a daganatos halálozás 34,8 százalékának a dohányzás, 11,4% hátterében pedig az alkohol állt. Elgondolkodtató az is, hogy a daganatos betegségek kialakulásának 5,6%-a már 2012-ben összefüggésbe hozható volt az elhízással. (forrás: WHO Cancer Country Profile 2020; Hungary)

Az egészséges életmód tehát kulcsfontosságú (nem mellesleg a friss kutatási adatok szerint a genetikai tényezők a daganatok kialakulásának maximum 10%-ában játszanak szerepet), a halálozási arány pedig nagy mértékben csökkenthető lenne korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és a szűrővizsgálatokon történő részvétellel!

2021 - a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) hároméves „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will) kampányának utolsó éve - megmutatja nekünk, hogy tetteink hatással vannak. Ha úgy döntünk, hogy összefogunk, elérhetjük azt, amire mindannyian vágyunk: egy egészségesebb, ragyogóbb, rák nélküli világot. Együtt minden cselekedetünk számít. Te ki vagy és mit fogsz csinálni ezen a Rákellenes Világnapon?

Sétálj, fuss, mozogj velünk 30 percet a Rákellenes Világnapon, február 4-én, és a Világnap kapcsán Te is végig gondolhatod, hogy mit tehetsz a rák ellen:

  • Változtathatsz az életeden, hogy egészségesebb életet élj (https://eukodex.rakliga.hu/)
  • Részt vehetsz az eseményen, amivel kifejezheted együttérzésedet a daganatos betegek és hozzátartozóik iránt, felhívhatod mások figyelmét is az egészségesebb életmódra
  • Továbbíthatod programjainkat, hogy még több embernek tudjunk segíteni
  • Segítheted önkéntes munkáddal egy rákellenes szervezet tevékenységét
  • Segítheted a daganatos betegek ellátását adományoddal: (https://rakliga.hu/tamogatas/)
    (A közleményben, kérjük, add meg, hogy „Rákellenes Világnap”)

Az eseményen mindenki részt vehet, mozogni is bármikor lehet a nap folyamán, és kérjük, regisztráld sétád, futásod, mozgásod! A regisztráció ingyenes és önkéntes:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeBWTU0D7NxDKkxF2L-GvEgSgAV-M8ckC_2hg0oUC8KE1StlQ/viewform

A regisztrációval a résztvevő vállalja, hogy legalább fél órát aktívan mozog a Rákellenes Világnapon. A jelentkező mozoghat egyedül vagy barátokkal (kérjük, hogy mindenki külön regisztráljon!), és ha úgy döntesz, hogy családoddal, barátaiddal együtt mozogsz, kérjük, viselj maszkot és tartsd meg a szociális távolságot!

Mindenki egészségére ügyelve nem szervezünk tömeges megmozdulásokat, ezért kérjük ti is csak legfeljebb kisebb csoportokban mozogjatok, sportoljatok!

Az eddigi adatok (febr. 3. 10:00) szerint összesen 51 településről, 388-an regisztráltak, és vállalták a legalább fél óra aktívan mozgást. A vállalások igen változatosak, pl. séta, futás, kocogás, nordic walking, kerékpár, szobakerékpár, jóga, online edzés, torna, senior zumba, vagy tánc. Gyűlnek a válaszok a kiért-miért gyalogol/mozog kérdésre is, nagyon sokan írták, hogy a daganatos betegekért, saját magukért, vagy egy családtagért, rokonért, de volt, aki az együttérzésért, vagy nagypapája emlékéért gyalogol/mozog.

Kérjük, hogy a résztvevők a sétáról, futásról, mozgásról készített fotókat és videókat, osszák meg a Facebookon, az Instagramon, lehetőleg a #RákellenesVilágnap #MagyarRákellenesLiga #ezvagyokéseztteszem #WorldCancerDay #IAmAndIWill címkékkel, így a posztolók világszerte összeköttetésben lesznek, és láthatják, hogy ki milyen tevékenységgel csatlakozik a Rákellenes Világnaphoz.

A közvélekedés szerint 21 nap alatt lehet egy jó szokást kialakítani, ezért hirdették meg a Rákellenes Világnap 21 napos kihívását (https://www.worldcancerday.org/21DayChallenge) amelynek célja, hogy 21 nap alatt alakíts ki egy új pozitív szokást! Magyarországon a Liga Gödöllői Alapszervezetének szerevezésében került sor a 21 napos kihívásra. 21 napon keresztül minden este 20 óra 21 perckor lehetett az eseményoldalon jelentkezni és részt venni a világnapi kihíváson. A záró 30 perces online edzés:

https://www.facebook.com/events/1088766598213701

A Magyar Rákellenes Liga online előadást is szervez a Világnapon, „Onkológiai ellátás COVID idején - kérdések és feleletek” címmel, ahol dr. Furka Andrea centrumvezető főorvos; sebészet, sugárterápia és klinikai onkológia szakorvosa; egészségügyi menedzser várja majd az érdeklődőket.

Az előadás időpontja 2021. február 4. 17:00-18:00. Az előadás platformja: Google Meet. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSck9nUZreaKE5K_IScQC_oyU-dEtVoE9htpuJ4WHia2yBachQ/viewform

„Ha a méhnyakrákot túléled, az egész életed újratervezed”

A Mályvavirág Alapítvány a rákellenes világnap alkalmából Tóth Icóval, a méhnyakrák ellen küzdő alapítvány vezetőjével közöl interjút.

Tóth Icó, a méhnyakrák ellen küzdő Mályvavirág Alapítvány vezetője egy olyan újratervező, aki már gyerekkorában is tudta, hogy valamire hivatott. A méhnyakrákból felgyógyulva tervezte újra az életét és addigi karrierjét. Nehéz utat járt be, és közben – talán nem túlzás ezt állítani – egyfajta példaképpé is vált. Az alapítvány mára nem csupán a szakmai- és orvosszervezetek által legmagasabban jegyzett szervezetté nőtte ki magát, hanem a társadalmi szemléletváltás egyik katalizátora is.

A második gyermeke születése után, 2011-ben kapta meg a méhnyakrák-diagnózist, amit egy nagyon kemény esztendő követett. Átesett egy kiterjesztett műtéten és sugárterápián, harminc évesen hirtelen utolérte a klimax. Magába zárkózott, és csak a szűk családot engedte maga mellé, lelkileg csak így tudta túlélni ezt a helyzetet. Eközben folyamatosan lejegyezte a történéseket, ebből pedig egy a lelki- és a fizikai megéléseket leíró őszinte napló, majd egy könyv állt össze.

Miután megkapta az első pozitív vizsgálati eredményét, úgy döntött, hogy a naplót mások megsegítése érdekében átadja valamelyik, a területen érintett szervezetnek, ám mindössze egyetlen ilyen weboldalt talált. Barátaival akkoriban sokat beszélt arról, hogy nincsen olyan szervezet Magyarországon, ami a méhnyakrák témáját, az azzal kapcsolatos ügyeket felvállalná, és segítene az érintetteknek. Noha semmit sem tudott az alapítványokról vagy a civil szervezetek működéséről, úgy döntött hogy létrehoz egyet. Az elhatározása abszolút érzelmi alapon szültetett meg. Végül öten alapították meg a szervezetet 2013-ban, amely az idei évtől a méhnyakrák témája mellett immár a HPV-prevenciót is képviselik és nem csak a nők, hanem a férfiak irányában is.

Tóth Icó történetét az ujraterveztem.hu csapata dolgozta fel, a teljes interjú itt olvasható:

https://ujraterveztem.hu/toth-ico-malyvavirag/

Támogató program daganatos betegeknek – A Van Holnap! Alapítvány világnapi közleménye

Egy daganatos betegség diagnózisa rendkívüli terhet jelent a beteg és a hozzátartozók számára is. Sok esetben éppen ez forddítja a beteget, és a jót akaró hozzátartozkat olyan interneten fellelhető információforrásokhoz, melyek nem felelnek meg a szakmai követelményeknek, nem alkalmasak a daganatos betegek speciális igényeinek kielégítésre, téves információkat adnak, amiknek akár káros hatásai is lehetnek a beteg állapotára, a kezelés kimenetelére, és a gyógyulásra. Ez egy nagyon összetett, bonyolult témakör, melynek részletes, minden kérdésre kiterjedő átbeszélésére ritkán van lehetőség a kórházakban, ebben szeretnénk mi segíteni.

Ebben a nehéz helyzetben szükség van a megfelelő támogatásra, ami leveszi a terhet, segít megőrizni egy olyan életminőséget, ami megkönnyíti a mindennapokat, segíti a kezeléseket, és javítja a túlélés esélyét, úgy, hogy közben nem okoz károkat.

Alapítványunk éppen ezzel a céllal hozta létre támogató központját. Elsődleges célunk, hogy hiteles, szakmailag minden szempontból megfelelő ismereteket adjunk a betegek kezébe, aminek segítségével sokkal tudatosabban vehetnek részt a gyógyulás folyamatában.

Központunk kiemelt programja a táplálásterápia, mely teljes mértékben személyre szabott támogatást nyújt a diagnózistól egészen az onkológiai kezelések végéig. Ebben a helyzetben kiemelten fontos szerepe van a megfelelő életmódnak, aminek szerves része a megfelelő táplálkozás. A táplálkozásnak fontos szerepe van a kezelések hatékonyságában, az életminőség és a jó fizikai állapot megtartásában, valamint a túlélésben is.

Betegeink és hozzátartozóik nem csak részt vesznek a tanácsadásokon, hanem a szakértőnk által kidolgozott programnak köszönhetően olyan speciálisan személyre szabott anyagokat kapnak  a kezükbe, melyek a későbbiekben otthon is folyamatos segítséget nyújthatnak, ha szükség van rá.

A táplálásterápia mellett további tematikus konzultációkkal és programokkal is készülünk a hozzánk fordulóknak. Jelenleg online táplálásterápiás tanácsadásunk működik, hamarosan pedig személyes tanácsadásunk és konzultációink is elérhetők lesznek. Ha pedig a járvány engedi, megújult programjaink és az új workshop-ok is elindulhatnak.

Központunkban február végétől elérhető az “Egy lépés előre...” sorozatunk első három része, melyek mellrákos betegeknek és hozzátartozóiknak nyújthatnak segítséget. A három füzet három külön témát foglal magában. Az első a diagnózis után és a kezelések alatt ad segítséget, a második speciálisan a hormonterápia alatti életmódban, a harmadik pedig az előre haladott betegeknek.

Ezek mellett elérhető lesz Önmenedzselő mappánk is, mely a diagnózistól folyamatos támogatást nyújt a leggyakoribb problémákra.

A központ mellett továbbra is elérhetők online támogató anyagaink, melyek között megtalálhatók videók, információs lapok, és füzet is.

A rák korai felismerésének jelentőségéről a világnapon

Február 4-én, a Rákellenes Világnapon a szűrésre, illetve a rák korai felismerésének jelentőségére hívja fel a figyelmet az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztikai szolgáltatóként.

Február 4-e a Rákellenes Világnap, 21 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá a betegség elleni világméretű összefogás dokumentumát az első rákellenes világkongresszuson. Ez az egészségügyi probléma hazánk lakosságát is jelentősen érinti, hiszen minden negyedik magyar rákban hal meg.[1] A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint több, mint 50.000 férfit és ugyanennyi nőt diagnosztizálnak átlagosan évente valamilyen rosszindulatú daganatos betegséggel. Előbbiek körében a bőrrák és a tüdőrák előfordulása, míg a nőknél a mellrák és szintén a bőrrák a leggyakoribb. Az onkológia az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül, és a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az időben felismert rákos megbetegedések jó eséllyel kezelhetők.

A daganatos betegségek korai felismerésében és később a kezelés során is a képalkotó diagnosztika kulcsszerepet játszik. A különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatok tulajdonképpen végig kísérik a rákos betegséggel küzdők életét. Többnyire mammográfia, CT vagy MR vizsgálaton, esetleg ultrahangon, röntgenen fedezik fel először a betegséget, majd annak szövettani igazolása után a terápiát is a képalkotó eredmények alapján határozzák meg az onkológusok. Sikeres gyógyulás után a betegek utánkövetése és időközönkénti ellenőrzése is többnyire CT vagy MR vizsgálatokkal történik.

„Az Affidea képalkotó diagnosztikai központjaiban, mind a kórházi, mind a privát központokban nagy számban végzünk CT, illetve MR vizsgálatot daganatos betegség gyanúja vagy igazolt daganatos betegség esetén. Amikor daganatos betegségek gyanúja merül fel, a néhány napon belül elvégzett és leletezett képalkotó vizsgálat a kulcsa a megfelelő kezelés mihamarabbi megkezdésének .”– fejtette ki dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója

A kutatási adatok szerint a legelső stádiumban lévő, korán felismert rákbetegek 90%-a túléli az elkövetkező 10 évet, míg ez az arány a például a 4-ik stádiumban lévő páciensek között már csupán 5%-os. A rák kezdetekor diagnosztizált páciensek gyógyulási esélye pedig háromszorosa a késői stádiumban felfedezett betegekéhez képest.[2] Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a legtöbb esteben a rosszindulatú daganatos sejtek egy lokális helyen szaporodnak kezdetben, és még nem érintenek más szerveket, nem szóródnak szét a szervezetben, nem jutnak be a nyirok- vagy vérrendszerbe, így sokkal hatékonyabban kezelhetők.

„Sajnos az emberek többsége fél a képalkotó vizsgálatoktól, illetve az ott kiderülő eredményektől, holott ma már a modern technika segítségével igen korán felismerhetők a daganatos elváltozások. Korai stádiumban pedig a rákos megbetegedések jó eséllyel kezelhetők. Nagyon fontos lenne, hogy mindenki rendszeresen járjon szűrővizsgálatokra és tünet esetén forduljon azonnal orvoshoz. Bár a járvány most kiemelten leterheli az egészségügyet és visszaszorult a fókusz a szűrésekről, az Affidea képalkotó diagnosztikai központok továbbra is teljes nyitvatartással, megfelelő járványügyi óvintézkedések mellett fogadják a pácienseket. A rák nem vár a járvány végéig, nem szabad hónapokig halogatni a szükséges szűréseket vagy vizsgálatokat.” – hangsúlyozta Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

Az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztikai vállalatként fontos szerepet vállal a rák-felismerés terén is.  Évente több mint 150 ezer CT és több mint 80 ezer MR vizsgálatot végeztek, amelyek jó része segítette a daganatos betegségek felfedezését. Az Affidea Magyarország intézményeiben található hazánk egyik legmodernebb képalkotó eszközparkja: kezdve a CT, MR berendezésektől, az ultrahangon és a mammográfián keresztül egészen az endoszkópos eszközökig. Az rákdiagnózis felállításához leggyakrabban használt CT vizsgálatokat illetően az Affidea hazánkban egyedülálló módon ötcsillagos sugárvédelmi minősítéssel rendelkezik, 2013 óta fejleszti ezt a protokollt, amellyel 25-60%-kal csökkentette a CT-vizsgálatok sugárterhelését.

[1] https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html

 

(forrás: Magyar Rákellenes Liga, Mályvavirág Alapítvány, Van Holnap! Alapítvány)
hirdetés

Könyveink