hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Pszichoterápia helyett gyógyszer

A gyógyszereknél  jóval olcsóbb és kevesebb mellékhatással járó pszichoterápiához a rászorultak nem jutnak hozzá, derül ki a Zárójel írásából.

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány csak nehezen és jelentős költségek árán tudta – közérdekű adatigénylés keretében – kikérni az egészségbiztosítótól azokat az adatokat, amelyekből kiderül, hogy az államilag finanszírozott ellátás nem jut el a rászorulókhoz – summázta a dokumentumot a Zárójelnek Oriold Károly, az alapítvány elnöke.

A szorongáscsökkentő gyógyszerekből évente közel 500 millió darabot szed be a magyar lakosság, ezekre több mint 6 milliárd forintot költünk évente. Ugyanakkor az egészségbiztosító által támogatott 18 féle pszichoterápiás beavatkozást az állami intézményekben nem szívesen alkalmazzák, mivel a támogatás mértéke olyan alacsony, hogy „nem éri meg”.

Az alapítvány által kikért adatok szerint Magyarországon 2015-ben ambulánsan és tb-alapon több, mint 560 ezer beteg keresett fel pszichiátert vagy egyéb, mentális problémákkal foglalkozó szakembert pszichiátriai diagnózissal. Krízis intervencióban összesen majdnem 12 ezren részesültek. A több mint félmillió, diagnosztizált pszichés zavarral küzdő közül mindössze 93 ezren jutottak el pszichoterápiába, ők is átlagosan csupán 3 alkalommal.

A fenti számadatok nem kevesebbet jeleznek, mint hogy a mentális betegek legalább négyötöde nem kap pszichoterápiás segítséget, csak gyógyszert. Az állam 662 millió forintot fizetett ki pszichoterápiára, vagyis tized annyit, mint amennyit a betegek költöttek gyógyszerre.

(forrás: Zárójel)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés