hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Parkinson-kórra hajlamosítanak a növényvédő szerek

A vizsgálat egyértelmű kapcsolatot talált a lizoszomális funkciót végző gének és a peszticid-expozíció között a Parkinson-kór kockázatának mértékében. A tanulmány, amely 757 beteg genetikáját vizsgálta, felfedezte, hogy a kimutatott variációk 72%-a a lizoszomális funkcióban szerepet játszó génekben jelent meg.

Az npj Parkinson’s Disease folyóiratban április 25-én jelent meg a University of California Los Angeles kutatóinak cikke, amelyben a növényvédőszer-kitettség és a Parkinson-kórra hajlamosító genetikai kockázatok közötti asszociációt vizsgálták. A vizsgálatra azért került sor, mert újabb kutatások rávilágítottak az autofág funkció szerepére a Parkinson-kór etiológiájában, illetve megállapították, hogy a glükozilceramidáz béta (GBA1) gén mutációi növelik a betegség kialakulásának valószínűségét.

A most megjelent tanulmányban a kutatók a Parkinson-kór rizikójának genetikai faktorát vizsgálták krónikus peszticid-expozíció jelenlétében. Ehhez a kutatók egy földrajzi információs rendszereken (GIS) alapuló modellt és a növényvédőszer-használati jelentés (PUR; pesticide use report) adatait használták gyapotföldeken dolgozó munkások körében. A kutatók a lizoszomális működéssel kapcsolatos gének exonikus variációit és azok valószínűsíthető hatását vizsgálták Parkinson-kórosokon. Egy egyedi amplikon panelt használtak 757, túlnyomórészt fehér európai vagy nem spanyolajkú személy szűrésére. A vizsgálatban gén-környezeti elemzést végeztek annak érdekében, hogy megvizsgálják a Parkinson-kór kockázatával és a lizoszómafunkciókkal összefüggésbe hozható 85 gén szokatlan variációit a gyapot kezelésére gyakran használt peszticidek jelenlétében.

A csapat a Genom Aggregációs Adatbázis (gnomAD) segítségével értékelte a variánsok feldúsulását, összehasonlítva az ismert variánsokat a megfelelő önazonosított populációkkal, és 386 egyénnél a gyapotpeszticid-expozíció és a betegség progressziójának súlyossága alapján rangsorolta a feldúsult exonikus variánsokat.

A tanulmány öt kategóriába sorolta a legjelentősebb PD-kockázattal rendelkező géneket. Az első csoportba az ismert PD-kockázattal összefüggő gének tartoztak. A második kategória a lizoszomális működésben szerepet játszó géneket tartalmazta, míg a harmadik csoportba az ismert fehérje-fehérje kölcsönhatásokkal rendelkező gének kerültek. A negyedik kategória a substantia nigra-ban a legnagyobb expresszióval rendelkező géneket foglalta magában, az ötödik kategória pedig a szakirodalomban a Parkinson-kórhoz kapcsolódó lizoszomális funkciójú géneket tartalmazta. A Parkinson-kór progressziójának értékelésére a Movement Disorder Society-Unified PD Rating Scale (MDS-UPDRS-III) harmadik verzióját használták.

A közös biológiai funkciókkal rendelkező gének felülreprezentáltságát vizsgáló GSEA (gene set enrichment analysis) elemzés 26 génben 36 variációt mutatott ki a Parkinson-kóros betegeknél. Ezen felül 12 génnél mutattak ki többszörösen feldúsult variánsokat, egy feldúsult variáns pedig több egyénnél is jelen volt. A feldúsult variánsok nagy részét (26/36, 72%) a lizoszomális működésben, különösen az autofágiában szerepet játszó génekben fedezték fel, amelyek funkcionálisan káros hatást fejtettek ki (31/36, 86%).

A 36 rangsorolt exonikus variáns közül 31 (86%) nagyon káros volt, 10 és 20 közötti (11 variáns, 31%) vagy 20 feletti (20 variáns, 56%) kombinált annotációfüggő (CADD) pontszámmal. Az EP300 gén egy variációja 20 pont feletti értéket ért el, ami a legmagasabb értékeket eredményezte.

A vizsgálat egyértelmű kapcsolatot talált a lizoszomális funkciót végző gének és a peszticid-expozíció között a Parkinson-kór kockázatának mértékében. A tanulmány, amely 757 beteg genetikáját vizsgálta, felfedezte, hogy a kimutatott variációk 72%-a a lizoszomális funkcióban szerepet játszó génekben jelent meg. Tizenkét olyan gén, amely több variációval rendelkezett, vagy több egyénnél is jelen volt, alátámasztotta a peszticid-expozíció és a Parkinson-kór kialakulása közötti kapcsolatot.

 

Fotó: AdobeStock
Fotó: AdobeStock

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study links agricultural pesticide exposure to increased genetic variants in Parkinson’s disease

Lysosomal genes contribute to Parkinson’s disease near agriculture with high intensity pesticide use

 

Irodalmi hivatkozás:

Ngo, K.J., Paul, K.C., Wong, D., et al. (2024) Lysosomal genes contribute to Parkinson’s disease near agriculture with high-intensity pesticide use. npj Parkinsons Dis. doi: https://doi.org/10.1038/s41531-024-00703-4. https://www.nature.com/articles/s41531-024-00703-4

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink