hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Papp Magor: "tűzoltó hatása" lehet az átmeneti adómentességnek

Rövid távon valószínűleg "tűzoltó hatása" lenne a rezidensek átmeneti adómentességéről szóló kereszténydemokrata javaslatnak, ahhoz viszont, hogy hosszú távon pályán lehessen őket tartani, a teljes ágazat bérrendezése szükséges – mondta Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Nagy Kálmán KDNP-s országgyűlési képviselő bejelentette: alapkoncepciójuk szerint adómentességet élvezne az, aki az egyetem elvégzése után belép a magyarországi rezidens rendszerbe, és elkötelezi magát a pálya mellett. Ha vállalja a feltételeket, 5 évig személyi jövedelemadó-mentességet élvez, az ezt követő 5 évben pedig fokozatosan csökkenne, majd megszűnne a számára járó adókedvezmény.

"A rezidens szövetség minden olyan kezdeményezést támogat, ami az orvosok pályakezdését, pályán tartását segíti, hiszen jelen pillanatban olyan viszonyok vannak az egészségügyben, hogy az elől a kollégák jelentős része menekül" – hangsúlyozta Papp Magor.

Rövid időn belül hatástanulmányt is szeretnének végezni arról, mit szólnak a kezdeményezéshez a fiatal kollégák, illetve az milyen hatással lehet rájuk nézve – tette hozzá. A szövetség elnökének becslései szerint egy átlagos kezdőorvos, attól függően, hány munkahelye van, 20-50 ezer forintig terjedő adómentességet is szerezhetne a kezdeményezésnek köszönhetően. "Ez egy jelentős összeg, alapul véve, hogy a rezidensek 85 ezer forintot keresnek" – fűzte hozzá Papp Magor.

Emellett viszont teljesülnie kell a kezdőorvosok azon alapelvárásának is, hogy ledolgozott munkájukat - mint a plusz ügyeleteket – minden esetben fizessék ki, továbbá az ügyelet végén engedjék haza őket és biztosítsák szakmai fejlődésüket is - hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Papp Magor ugyanakkor kiemelte: hosszú távon csak a teljes ágazat bérrendezése, valamint a megfelelő munkakörülmények léte és egy morális megújulás képes biztosítani az egészségügyi rendszer működőképességét.

Szerinte egyébként hosszú távú megtartó ereje a kétszázezer forintos küszöb elérésének lenne. Minden olyan törekvés, amely ehhez közelebb visz, az megtartó hatású, "de ahhoz hogy versenyben maradjon a magyar egészségügy, át kell ugorni ezt a lécet".

Ennek kapcsán kifejtette: jól látható, hogy a rezidensek a magyar egészségügy legkiszolgáltatottabb szereplői, de azon is megoldást kell találni, miként lehet pályán tartani az orvosokat. Ehhez pedig a tapasztalt orvosok és a többi egészségügyi szakdolgozó bérének rendezésére is gondolni kell – tette hozzá Papp Magor.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink