hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Ősz haj és az elakadt őssejtek

Az OTSZ Online szerint egy új kutatás megváltoztathatja a szakértők véleményét az őszülő hajról, és arról, hogy mit lehet tenni ellene.

Korábban úgy gondolták, hogy a szőrtüszőben lévő differenciálatlan őssejtek feladatuknak megfelelően melanocitákká alakulnak, majd elhalnak. Újabb adatok azonban inkább egy olyan ciklust valószínűsítenek, amelyben a differenciálatlan őssejtek megérnek, betöltik a haj színét biztosító funkciójukat, majd visszaalakulnak differenciálatlan formájukba, ehhez azonban mozgásban kell maradniuk. A Nature-ben április 19- én megjelent tanulmány szerint a haj őszülését az okozza, ha ezek a speciális őssejtek „megakadnak” a tüszőben.

A melanocita őssejtek (McSC) regenerációs ciklusa a melanocitákká alakulásig, illetve őssejtekké visszaalakulásukig évekig tarthat. Az McSC-k azonban hamarabb elpusztulnak, mint a környezetükben lévő többi sejtek, például a szőrtüsző őssejtek. Ez a élettartam különbség megmagyarázhatja, hogy az emberek megőszülnek és mégis nő a hajuk. Mayumi Ito (NYU Langone Health in New York City) és munkatársai tehát azt állítják, hogy a melanocita őssejtek ismétlik a differenciálódást és a dedifferenciálódást.

A folyamatban a szőrtüsző különböző részei vesznek részt – a csíraterület, ahol az őssejtek regenerálódnak, és a tüsződudor, ahol elakadnak. E területek eltérő mikrokörnyezete határozza meg, hogyan változnak. Ez a "kaméleonszerű" tulajdonság meglepte a kutatókat. Miután rájöttek, miért, hogyan válik a haj ősszé, ennek megállítási lehetőségeit fogják keresni. A kutatást eddig egereken végezték, de az egerek szőrtüszőinek szerkezete hasonló az emberekéihez, ezért gondolják úgy, hogy az emberi melanociták is mutathatják a plaszticitást a haj regenerációja során, és a melanociták szőrtüszőn belüli „megfelelő helyre” történő mozgatása segíthet megelőzni az ősz hajszálak kialakulását.

Az eredmények a melanóma kezelésére is hatással lehetnek.

További részletek

ThuyHaBich képe a Pixabay-en
ThuyHaBich képe a Pixabay-en

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink