Őssejtből készítik a hamburgert
Holland kutatók várhatóan őszre készítik el annak a hamburgernek a prototípusát, amelyben a húst állatok meggyilkolása nélkül, őssejtekből kitenyésztett izomszövet alkotja majd.
- „Hihetetlen távlatokat nyit az orvostudományban"
- Kína leállítja az engedély nélküli őssejtkezeléseket
- Beszélni tízévnyi némaság után
- Őssejtkezelés szívbe, agyba – az év újdonságai (1.)
- Nanotapasz az infarktusos szívre – az év újdonságai (2.)
- És a bénák járnak... – az év újdonságai (3.)
- A brit bankba kerültek a szupertiszta őssejtek
- Bőrsejtek, őssejtek, idegsejtek
Mark Post célja, hogy laboratóriumban legyen képes a hús tökéletes élményét kínáló vázizomszövetet hatékony módon előállítani, és ezzel a technológiával gyakorlatilag felváltani a hagyományos állattenyésztési ágazatot és a húsipart. Az első burger alapanyaga "még kísérleti stádiumban" van, de őszre "elszántuk magunkat arra, hogy néhány száz apró szövetdarabot hozunk létre, aztán húspogácsát készítünk belőle" – mondta Post, a Maastrichti Egyetem fiziológiai tanszékének vezetője. Az egyetem a projektre 250 ezer eurós támogatást nyert el egy névtelen magánadományozótól, aki elkötelezett "a környezet, a világ élelmezése és az életet megváltoztató technológiák iránt".
Post az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS), a világ legnagyobb tudományos szervezetének vancouveri nagyszabású konferenciáján számolt be terveikről. Többen egyetértettek azzal, hogy az effajta hús létrehozása csökkentené az élelmiszeripar egészségügyi és környezeti terhelését. A hagyományos hús- és tejtermelés több földterületet, vízmennyiséget, takarmánynövényt és hulladékkezelést igényel, mint az összes többi élelmiszeripari ágazat együttvéve.
Számítások szerint az emberiség húsigénye 2050-re a jelenleginél hatvan százalékkal magasabb lesz, annak ellenére, hogy a legeltetésre alkalmas területek már most túlhasználtak. Az ENSZ környezetvédelmi programja 2010-ben globális vegetáriánus életmódot javasolt az állattenyésztés környezeti kárának enyhítése érdekében.