hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Őssejtből készítik a hamburgert

Holland kutatók várhatóan őszre készítik el annak a hamburgernek a prototípusát, amelyben a húst állatok meggyilkolása nélkül, őssejtekből kitenyésztett izomszövet alkotja majd.

Mark Post célja, hogy laboratóriumban legyen képes a hús tökéletes élményét kínáló vázizomszövetet hatékony módon előállítani, és ezzel a technológiával gyakorlatilag felváltani a hagyományos állattenyésztési ágazatot és a húsipart. Az első burger alapanyaga "még kísérleti stádiumban" van, de őszre "elszántuk magunkat arra, hogy néhány száz apró szövetdarabot hozunk létre, aztán húspogácsát készítünk belőle" – mondta Post, a Maastrichti Egyetem fiziológiai tanszékének vezetője. Az egyetem a projektre 250 ezer eurós támogatást nyert el egy névtelen magánadományozótól, aki elkötelezett "a környezet, a világ élelmezése és az életet megváltoztató technológiák iránt".

Post az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS), a világ legnagyobb tudományos szervezetének vancouveri nagyszabású konferenciáján számolt be terveikről. Többen egyetértettek azzal, hogy az effajta hús létrehozása csökkentené az élelmiszeripar egészségügyi és környezeti terhelését. A hagyományos hús- és tejtermelés több földterületet, vízmennyiséget, takarmánynövényt és hulladékkezelést igényel, mint az összes többi élelmiszeripari ágazat együttvéve.

Számítások szerint az emberiség húsigénye 2050-re a jelenleginél hatvan százalékkal magasabb lesz, annak ellenére, hogy a legeltetésre alkalmas területek már most túlhasználtak. Az ENSZ környezetvédelmi programja 2010-ben globális vegetáriánus életmódot javasolt az állattenyésztés környezeti kárának enyhítése érdekében.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés