hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Önálló praxisközösségekbe tömörülnének a házi gyermekorvosok

A gyermekellátás fő ellensége a korfa – fogalmazott háttérbeszélgetésen Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke.

Mintegy 1200 házi gyermekorvosi praxis érdekeit képviseli a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE), amely az elmúlt hétvégén tartott közgyűlésén új elnökséget választott. Havasi Katalin, aki nyolc év után Póta Györgyöt váltotta a szervezet élén, bemutatkozó háttérbeszélgetésén úgy fogalmazott, a gyermekellátás fő ellensége a korfa, hiszen az alapellátásban dolgozó kollégáik átlagéletkora 60,5 év. A derékhadat az 50-60 év közötti korosztály adja, az alapellátó gyermekorvosok mintegy tíz százaléka 40 év alatti, és ugyanilyen arányban képviseltetik magukat a 70 év felettiek. Nyugdíjkorhatár felett dolgozik a praxisokban minden harmadik kolléga, ha ők abbahagyják a munkát, veszélybe kerül a gyermekek alapellátása, ami azért fontos. Az egyesület igyekezne változtatni azon a gyakorlaton is, hogy a kiürülő körzetek kiskorú betegei fél év után – a gyermekpraxis megszűnésével – a vegyes praxisokba kerüljenek. Azt szeretnék elérni, hogy mindez csak a szakmával egyeztetve, és ne az önkormányzatok döntése nyomán történhessen meg. Havasi Katalin hangsúlyozta: a gyerekek betegségei teljesen más tünetekkel járhatnak, mint ugyanazok a problémák felnőttek esetében, ezeknek az apró jeleknek az észrevételéhez nagy gyakorlat szükséges.

Az alapellátó gyermekorvosok többsége 5-10 éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt, kérdés, megmaradunk vagy sem? – vázolta a következő évek megoldandó feladatait Havasi Katalin. Javítani szeretnének az esélyegyenlőségen is, hiszen az országban vannak fehér foltok, így nem egyforma eséllyel jutnak ellátáshoz a gyermekek. A gyermek alapellátás helyzete, munkája alapvetően befolyásolja a népegészségügyi mutatókat, hiszen a nem fertőző betegségek tömegével érintik a lakosságot, ezek jelentős része pedig gyerekkorban gyökerezik. Az érelmeszesedés kezdődhet tíz éves kor alatt – hívta fel a figyelmet a szakember, megemlítve példaként, hogy a megfelelő gyermekorvosi felügyelt mellett jó eséllyel szövődmények nélkül gyógyulnak fel a gyermekek a fertőző betegségekből, és a gyermekkori asztma megfelelő kezelése nyomán nem alakul ki felnőtt korban COPD.

Egyelőre aggodalommal figyelik az egészségügy folyamatban lévő átszervezését – folytatta aktualitásokkal a HGYE új elnöke. Miközben úgy tűnik, hogy az alapellátás megerősítése a cél, és az ország sok áldozatot hoz a gyermekekért, nem kap kellő hangsúlyt a gyermek alapellátás, amelynek törekvéseit egyébként a klinikumban dolgozó kollégáik is látják és támogatják. Bár sokan meglepődéssel fogadták, hogy az emberi erőforrások minisztere Kovács Tamást, a debreceni egyetem neonatológus professzorát nevezte ki az Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermek alapellátási tagozatának élére, személyében elkötelezett támogatóra találtak – válaszolta a lapunk kérdésére Havasi Katalin, hozzátéve, a tagok között ketten is vannak a HGYE vezetőségéből.

Önálló praxisközösségekbe tömörülnének a házi gyermekorvosok – folytatta az alapellátás átszervezését érintő újabb kérdéskörrel az elnök, a szakmai anyagok és érvek is emellett szólnak. Úgy vélte, az egymástól 20-25 kilométeres távolságra lévő körzetek között a családok tudják utaztatni a gyermekeket annak érdekében, hogy a legjobb szolgáltatáshoz jussanak. Viszont rugalmas ellátási struktúrát kell kialakítani, nem kizárva annak lehetőségét, hogy a gyermekorvos a felnőtt ellátókhoz csatlakozhasson, ha a helyi viszonyok úgy kívánják.

Szakmaiságban, lendületben intenzívebb munkára készteti az egyesület vezetését, hogy sok fiatal lépett be a szervezetbe és került az elnökségbe, ez egyúttal nagyobb lefedettséget biztosít, és lehetőséget ad arra, hogy a szakma teljes spektrumát képviselhessék – mondta az új elnök, aki tíz éven át kórházban, az elmúlt két évtizedben pedig háziorvosi praxisában gyógyította a gyermekeket. Tapasztalatait megosztva beszélt arról is, hogy nem szakmai zsákutca a gyermek-alapellátás, hiszen az itt eltöltött időben is tudott olyan kutatásokat végezni, amelynek nyomán végül tudományos fokozatot szerezhetett. Bár ezt az utat bejárni számára sem volt egyszerű, az új elnökség arra törekszik, hogy ezt is megkönnyítve még vonzóbbá tegyék a hivatást a fiatal gyermekorvosok új generációjának. A graduális és posztgraduális orvosképzésben egyaránt hangsúlyosabban kell megjelennie a házi gyermekorvoslásnak, és a már praxisban dolgozók számára is lehetőséget kell adni bizonyos készségek megszerzésére egy-egy részterületen.

Havasi Katalin jelezte azt is, hogy a legjobb barátságban és kollegialitásban dolgoznak együtt az elkövetkező időszakban Póta Györggyel, aki tapasztalataival leköszönő elnökként segíti majd az új elnökség munkáját.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés