2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Obama kompromisszuma a fogamzásgátlásról

Minden amerikai nőnek, függetlenül a munkahelyétől joga van az ingyenes preventív egészségügyi ellátásra, de az egyházi intézményeknek nem kell finanszírozniuk a vallási meggyőződésükkel ellentétes orvosi beavatkozásokat, azt megteszik helyettük az egészségbiztosító társaságok.

Ezt Barack Obama amerikai elnök jelentette be pénteken Washingtonban. Az elnök szerint ez a megoldás tiszteletben tartja mind az egyenlő elbánás, mind pedig a vallásszabadság elvét, amelyre az amerikai társadalom épül.

A kompromisszumra azért volt szükség, mert az amerikai katolikus egyház vezetői hevesen elutasították a kormánynak azt a január 20-án tett bejelentését, miszerint minden munkáltatónak – beleértve az egyházi egyetemeket és jótékonysági szervezeteket is – az általa fizetett egészségügyi hozzájárulásból kötelessége hozzájárulnia a nők preventív egészségügyi ellátásához, beleértve a fogamzásgátlást is.

Az elnök indoklásában rámutatott, hogy élete folyamán az amerikai nők 99 százaléka alkalmazta valamikor a mesterséges fogamzásgátlás valamilyen formáját (a The New York Times pénteki kiadása szerint ez az arány a katolikus nők körében 98 százalékos), de a 18-34 éves lányok és asszonyok fele ennek költségeit nem tudja megengedni magának.

A 2010-ben elfogadott egészségbiztosítási reform a preventív ellátás finanszírozásából az egyházakat eleve kihagyta, s az egyházi kezelésű intézmények ügyében a kormány eredetileg egy évet szánt volna a megegyezésre az erre vonatkozó törvény augusztus 1-jei életbe lépése után, ám az ügyben kirobbant éles politikai vita hatására a Fehér Ház úgy érezte, hogy haladéktalanul lépnie kell.

Az ország 195 katolikus egyházmegyéjéből 147-nek a püspöke az amerikai alkotmány vallásszabadságra vonatkozó, első kiegészítésének megsértéseként minősítette a törvényt, a haderő katolikus káplánjainak főnöke, Timothy Broglio érsek pedig arra utasította beosztottjait, hogy a miséken jelentsék be: nem tudják és nem fogják betartani az "igazságtalan" törvényt. A katonai vezetés ezt a parancsot polgári engedetlenségre való felszólításként értelmezte és visszavonatta vele.

A négy republikánus aspiráns közül három, a katolikus Rick Santorum és Newt Gingrich, valamint a mormon Mitt Romney is a vallásszabadság megsértésével vádolta Obamát, a képviselőház republikánus elnöke, John Boehner pedig törvényhozási ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Noha az amerikai katolikusok, akiknek létszámát 68,5 és 77,7 millió közöttire becsülik, nem szavaznak egy blokkban, a fogamzásgátlás témájában folytatott vita további elmérgesedése elemzők szerint rontaná Obama újraválasztási esélyeit. Nagy számú római hitű lakosságával egyébként Brazília, Mexikó, és a Fülöp-szigetek után az Egyesült Államok a világ negyedik legnépesebb "katolikus országa".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink