hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Fogamzásgátlót keres? Itt az ultrahang!

Férfiak számára tesztelnek gyógyszerek és műtét nélküli fogamzásgátlást amerikai kutatók. A módszer a herék ultrahangos kezelése révén csökkenti a spermiumok termelését.

A kutatók kísérleti patkányoknál a rezgésekkel olyan mértékben le tudták csökkenteni az ivarsejtek számát, ami az embereknél meddőséget okoz. Az eredmények biztatóak, de a gyakorlati alkalmazásáig még számos kísérletet el kell végezni. Az eddigi tesztek során egy 15 perces (vízen keresztül végzett) besugárzás már meddővé tette a patkányokat.

Az ultrahangos fogamzásgátlás elméleti lehetőségét egyébként már az 1970-es években felvetették. Az akkori állatkísérletekben több esetben visszafordíthatatlan károsodást szenvedtek a tesztalanyok, a kísérleti csimpánzok egy része nem nyerte vissza nemzőképességét.

Dr. James Tsuruta, az Észak-Karolinai Egyetem kutató csoportjának vezetője is ezt a területet tartja a legkritikusabbnak: további vizsgálatokkal kell meghatározni a fogamzásgátló hatás időtartamát, valamint azt, hogy a módszert többször is biztonságosan alkalmazhatják-e anélkül, hogy örökre megfosztanák az alanyt az utódok létrehozásának képességétől.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink