hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nyomulnak a fogyi-tabi-gyártók

Az FDA tanácsadó bizottsága elfogadásra javasol egy „új” fogyókúrás tablettát. A szer alig csökkenti a testsúlyt (4 százalékkal egy év alatt), viszont már az elfogadási javaslat is emelte a fogyókúrás szereket gyártó cégek részvényeinek értékét (11 százalékkal, azonnal).

Az „új” szer az antidepresszáns és dohányzásról való leszoktatásban használt bupropion, valamint az alkohol- és drogaddikció kezelésében használatos naltrexon kombinációja – írja Andrew Pollack, a The New York Times egészséggazdasággal foglalkozó elemzője.

A szer enyhén növeli a vérnyomást és a pulzusfrekvenciát, ezzel valószínűleg kiüti azt a pozitív hatást, amit az elhízás csökkentésével elérne. (Tanulmányok szerint már az 5–10 százalékos testsúlycsökkenés is csökkenti az obezitás kardiovaszkuláris rizikóját.) A mellékhatások jobb megítéléséhez széleskörű klinikai vizsgálatokra lenne szükség, azonban a tanácsadó bizottság arra szavazott, hogy ráér ezeket a vizsgálatokat a szer elfogadása után elvégezni. Elemzők szerint ez a javaslatuk vitte fel a fogyókúrásszer-gyártók részvényeinek értékét.

A fogyást mérő klinikai vizsgálatok során az egy év alatt elért testsúlycsökkenés placebóhoz képest 4,2 százaléknyi volt. Az FDA jelenlegi standardja szerint egy gyógyszernek legalább 5 százalékos testsúlycsökkentő hatással kell bírnia.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink