hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

A folyton éhező kövérek - a fogyás titka

Az elmúlt másfél évtizedben exponenciálisan megnőtt a tudásunk az obezitással kapcsolatban. A megfelelő étvágy alapvető az életben maradás szempontjából, jelen tudásunk szerint ennek kialakításában, az anyagcsere működésében 425 gén játszik közre, és a szabályozási folyamatok komplexitása az oka annak, hogy szinte lehetetlen hosszútávon is hatékony gyógyszert fejleszteni ezen a területen.

Zsír: endokrin szerv

A jóllakottságérzet kialakításában az 1994-ben felfedezett leptin (a leptos görög szó jelentése: sovány) a főszereplő. Ha az energiaegyensúlyunk pozitív, a nagyrészt a zsírszövetben termelődő fehérjehormon a hipotalamusz jóllakottság-központjának receptoraihoz kötődve csökkenti a táplálékfelvételt és növeli az anyagcsere intenzitását. Egy ritka, monogénes betegségben nem termelődik funkcionáló leptin, az ekkor létrejövő elhízás egyszerűen kezelhető humán rekombináns fehérje adásával. Egyéb etiológiájú kövérség esetén a megnövekedett számú és méretű zsírsejt a normálisnál jóval több leptint termel. A hiperleptinémia aztán (a hiperinzulinémiához hasonlóan) a receptorok érzékenységét csökkenti, ami a jóllakottság-központ működését gátolja. Az elhízottak ezért hiába esznek egyre többet, egyre éhesebbek lesznek. Az egyre több ételt pedig egyre alacsonyabb intenzitású anyagcserével dolgozzák fel. Ráadásul étvágyukat az is növeli, hogy a leptin hatására szervezetükben túlműködik az endokannabinoid rendszer.

A leptin ellentétpárja a gyomorban termelődő, 1999-ben felfedezett ghrelin, aminek neve növekedést serkentőt jelent és a testsúlyszabályzáson kívül a tanulásban is fontos a szerepe. A ghrelin és a leptin kölcsönösen csökkentik egymás termelését. Az üres gyomorból felszabaduló ghrelin is fehérjehormon, a hipotalamusz éhségközpontját ingerli. Az elhízottakra jellemző magas leptinszint hatására kevesebb ghrelin termelődik, így a hipotalamikus éhségközpont receptorai hiperérzékennyé válnak. Azaz az elhízás egy többszörös pozitív visszacsatolás révén növekszik.

 

Zsír: immunszerv

A leptin kapcsán világossá vált, hogy a zsír nem pusztán folyamatosan átépülő energiaraktár, hanem endokrin szerv is, sok egyéb hormont, így például resistint, angiotenzint, és citokineket is termel, azaz az immunrendszernek is része. Az obezitást ma már a túlműködő immunrendszer miatt létrejövő szisztémás gyulladásnak tarjuk, a vele társuló betegségeket a gyulladás következtének. A túl sok leptin hatására az elhízottakban a monociták hiperaktívak. Mivel e sejttípus rövid ideig él, esetükben nem alakul ki a leptin-receptorok érzékenységének csökkenése. Az általuk termelt citokinek fokozzák a gyulladást, ami kialakítja vagy súlyosbítja a kövérséggel járó asztmát, allergiát, autoimmun betegségeket, osteoarthritist, infertilitást, felgyorsult öregedést, Alzheimer-kórt, depressziót, (mell-, vastagbél-, prostata-, máj-, vese-, bőr-, nyirok-) rákot, mélyvénás trombózist, cukorbetegséget és hipertóniát. A monociták által termelt PAI-1 (plazminogén aktivátor inhibitor; mennyisége a testtömeg-index növekedésével egyenes arányban nő) gátolja a fibrinolízist, növeli a trombózishajlamot, a zsírsejtek kövérségre jellemző fokozott angiotenzin-aktivitása emeli a vérnyomást. A hipertenzió kialakításában az obezitásban megnövekedett mennyiségű alfa melanocita stimuláló faktor és neuropetidY is közreműködik a szimpatikus idegrendszer aktivitásának fokozása révén.

 

A fogyás titka

A gazdaságilag fejlett országokra jellemző, hogy a vezető halálokok a helytelen életmód: az elhízás és a mozgásszegénység következtében jönnek létre. Óriási nyereséget érhetnénk el, ha sikerülne a lakosság egészségmagatartását megváltoztatni. A táplálkozási ajánlások az élelmiszerek minőségén túl hasznos tanácsokat adnak az időzítéssel kapcsolatban is:

A legfontosabb, hogy reggelizzünk, az ébredés utáni 30-90 perc közötti szakaszban. A reggeli hatására csökken az ébredéskori magas ghrelin-szint, az anyagcsere felkapcsolódik. Egy-egy kiegyensúlyozott étkezés 4-5 órára nyomja le a ghrelinszintet (az éhséget és az anyagcsere lassulását), azaz naponta 3-4 étkezésre van szükség még fogyókúra esetén is. Együnk lassan, mert a ghrelin-szint csökkenése az étkezés kezdete után csak 15-20 perccel jelentkezik.

Elalvás előtt tilos az evés, mert a tele gyomor miatt csökkent ghrelin-szint megakadályozza, hogy az alvási ciklusban a 3-4 fázisba lépjen a szervezet. Ezekben a fázisokban termelődne egyébként az éjszaka során leptin, aminek hiányában így éhesebben és lassabban működő anyagcserével ébredünk, ahogy akkor is, ha nem alszunk eleget, azaz 8 órát.

Hozzájárul a fogyás sikeréhez a megküzdő képességeket fejlesztő pszichoterápia, mert a stresszhormonok (kortizol, CRH, noradrenalin) is közreműködnek az elhízás kialakulásában, ahogy a fájdalom és a depresszió (alacsony szerotonin-szint), valamint az orgazmushiány (alacsony oxitocinszint) is.

Mivel az energiaháztartás szabályozásában ilyen sokféle anyag működik közre, amelyek sokféle gyógyszer támadáspontját jelentik, rengeteg gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik elhízás. Paradox módon a legerőteljesebb obezitogén szerek a szerotonin-szintet növelő antidepresszánsok, mert 3-4 hónapos használatuk hatására a szerotonin-receptorok downregulációja következik be.

Az obezitás gyógyszeres kezelésének nehézségét is a szabályozó rendszer összetettsége okozza. A közelmúltban visszavont endokannabinoid-blokkoló az étvágyon kívül a szervezet sok egyéb funkciójába is beavatkozott, és régóta nem használunk már fogyókúrás célból amfetaminokat, stimulánsokat sem.

A közeljövő egyik reménysége az elhízás terápiájában a renin-angiotenzin rendszer blokkolása, ezáltal a zsírsejtek növekedésének gátlása és az inzulinérzékenység fokozása, ez utóbbiban a POI-1 gátló szerek is hasznosak lehetnek majd.

A piacon lévő szerek közül az egyiket a Streptomyces toxytricini nevű baktériumból izolálták, a pankreász-lipáz működését gátolja a bélben, ezáltal a felszívódó zsír mennyiségét csökkenti, a másik a szerotonin visszavételét gátolja az agyban, így fokozza a jóllakottság-érzetet, valamint mellékhatásként a vérnyomást. Egyik sem eredményez 3-4 kilogrammnál több fogyást.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés