hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Nincs hova hátrálni

Ebben a ciklusban a kormányzat az egészségügyet magára hagyta, a pénzügyi források tekintetében mindenképp – írja Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának programvezetője a Világgazdaságban.

A megoldandó feladvány Sinkó Eszter szerint egyszerre bonyolult és egyszerű. Az egészségügynek rövid időn belül pluszforrásokra kell szert tennie, különben nem marad használható orvos és nővér az ágazatban a gyógyításhoz. A kormánnyal jelenleg nem lehet érdemben tárgyalni a forrásokról, mivel így is pengeélen táncol az ország.

Érkezhetne még többletforrás a magánszférából, de az átlagpolgár pénztárcája apad, míg a módosabbak - francia és amerikai mintára - a szolidaritási adó bevezetéséről vitatkoznak.

A lassuló gazdasági növekedés és a csökkenő adóbevételek következtében egyre nő a költségvetési hiány, ez pedig minden látható tartalékot kormányzati szinten felemészt. Nem járunk jobban akkor sem, ha a gyógyszerek tb-támogatásának átalakításával számolunk; e téren komolyabb forráslehetőség mutatkozott volna az ágazat számára, a kormány pénzügyérei azonban ebben is "fürgébbnek" bizonyultak minden szereplőnél. Sinkó Eszter szerint nincs más esély, mint az egészségügyi ágazat maradék belső tartalékai felé fordulni, és szisztematikus munkával mozgósítani azokat.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés