hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Egészségügyi S. O. S.

Súlyos megrázkódtatást okozhat az egészségügynek a pénzpiaci válság, így a reméltnél hamarabb bekövetkezhetnek a kemény megszorítások - írja a Népszabadság.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár helyzetét tovább nehezíti, hogy ismét szerveződik a Fideszen belül a Semmelweis Terv ellenzéke, ami akadályozhatja az ellátórendszer gyors racionalizálását.

– Az egészségügyben a beszállítók már reagáltak a pénzpiaci válságra, jó néhányan máris 8-10 százalékos áremelési szándékot jeleztek – mondta a lapnak Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a miskolci megyei kórház főigazgatója. Intézményében ez az árváltozás csak az egyszer használatos műtéti textíliák esetében évi 15 milliós többletkiadást okozna. Miközben egyetlen felesleges fillér sincs a kórházak kasszájában. A kiadások ugyanis nőnek, a bevételek viszont apadnak.

A baj nagy. Már most nagyobb az eladósodás, mint tavaly volt, legalább 40-50 milliárd forint hiányzik. A problémákról a kórházak érdekvédelmi szervezetei szeptemberben tárgyalnak a kormányzattal. Legalább azt a 10-15 milliárdot szeretnék megkapni, amit a kormány az E-Alap idei költségvetésében zárolt. Ez persze csak átmeneti segítség, hosszabb távú megoldást a struktúra átalakítása hozhat – állítja Csiba Gábor.

Sinkó Eszter közgazdász szerint az egészségügy jövőre sem lesz a költségvetés kedvezményezettje. Ha pedig nem jön pénz, akkor belső átcsoportosítással kell előteremteni. Legalább annyira lenne szükség, amivel az orvosok és az ápolók a betegek mellett tarthatók. A kialakult helyzet már azt sem engedi meg, hogy a Semmelweis Tervben jövőre jelzett rendszer-átalakításhoz ne azonnal kezdjenek hozzá. Sinkó Eszter szerint egy jól szervezett rendszerben elegendő lehet 70-80 kórház is a meglévő 140 helyett. Ehhez a kórházon kívüli ellátórendszert azonnal meg kell erősíteni.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés