hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Neuroprotektív peptid rohamok megelőzésére

A Medical College of Georgia kutatói olyan, nazális spray-vel adagolható neuroprotektív peptidet fejlesztettek ki, amely Alzheimer-kóros és epilepsziás betegeknél segíthet a rohamok megelőzésében.

Az A1R-CT nevű peptid nagymértékben képes mérsékelni az agy kontrollálatlan elektromos aktivitását, ami különösen gyakori traumatikus agykárosodást és stroke-ot követően, illetve az Alzheimer-kóros betegek több mint felénél is rendszeresen jelentkezik.

A peptid hatásmechanizmusa a neurabin gátlásán alapul, így gátolja meg az agyi neuronok hiperexcitálhatóságát, nevét pedig a protektív adenozin-1 receptorról kapta, amely az idegsejtek felszínén helyezkedik el. A könnyen, gyorsan adagolható új készítmény hatásos lehet például klaszter rohamok csillapításában is.

A kutatók jelenleg a hatóanyag különböző indikációs célú dózisainak megállapítását végzik, illetve a későbbiekben minden bizonnyal tovább módosítják majd a molekulát a hatás optimalizálása érdekében.

Forrás: Shalini Saggu et al, A peptide blocking the ADORA1-neurabin interaction is anticonvulsant and inhibits epilepsy in an Alzheimer's model, JCI Insight (2022).

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink